Spadek formy i problemy z koncentracją? Zrób sobie przerwę i wrzuć na luz z BAKALIOWE KIESZONKOWE, bo nowe przekąski HELIO są naturalnym źródłem składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Żyjemy dziś szybko, za mało śpimy, jesteśmy przemęczeni i zestresowani… a to wszystko obniża naszą zdolność koncentracji i zapamiętywania. By mózg był w dobrej kondycji i pracował na najwyższych obrotach, zwłaszcza w okresie jesiennym, potrzebuje witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. […]
Według raportu firmy Nielsen, 42% z nas przyznaje się, że sięga po przekąski[1]. Biorą je dorośli, ale ich istotnymi heavy-userami są także uczniowie i studenci, którzy chętnie wydają na przekąski swoje kieszonkowe i sięgają po nie niemal każdego dnia! Robią to dla przyjemności i z wygody, by na szybko zaspokoić głód, dodać sobie energii, poprawić humor! Jak się jednak okazuje, blisko połowa z nas (45%) ma wyrzuty sumienia po zjedzeniu niezdrowych przekąsek[2], dlatego żeby uniknąć podjadania […]
Jak twierdził Hipokrates: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Zdrowe odżywienia to dziś podstawa profilaktyki zdrowotnej i… naszego samopoczucia. Komponując codzienne menu bardzo ważne jest to, z jakich produktów będą przygotowywane nasze posiłki, by były pożywne, zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych… Jak twierdzą specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka WUM – jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia są dziś… […]
Bakalie HELIO to bogate źródło witamin B1, B2, B3, B6, które pełnią istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinny być regularnie dostarczane każdego dnia, zwłaszcza w diecie wegan. Tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna – witaminy z grupy B są niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór może powodować osłabienie, zmęczenie, brak apetytu, zapalenie kącików ust, zmiany skórne[1]. B1, B2, B3, B6 to witaminy […]
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia… „Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – […]
Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały… Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. […]
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych […]
Przepis na szczęście? Garść orzechów laskowych i włoskich, kilka pistacji prażonych i migdałów oraz kubek gorącej zielonej herbaty! Kiedy aura za oknem sprzyja jesiennej melancholii, warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po chrupiące i zdrowe orzechy! Jak twierdzi Instytut Żywności i Żywienia, już 30 g mieszanki orzechów niesolonych wystarczy[1], by szybko przywrócić uśmiech na twarzy… zwłaszcza w jesienno- zimowe wieczory! Które orzechy najlepiej zadbają o nasze samopoczucie? […]
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią dziś cenny dodatek nie tylko do sushi, ale też ważny składnik naszego codziennego menu- musli, sałatek, ryżu, deserów, pieczywa i innych wypieków. Sezam biały łuskany, a teraz także Sezam czarny w gamie bakalii HELIO, ze względu na swoje dobroczynne właściwości powinien być na stałe obecny w każdej zdrowej diecie! Sezam to małe nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku, które kryją w sobie […]
Przepis HELIO na udany dzień? Poranny posiłek bogaty w błonnik, węglowodany, witaminy i minerały, który zapewni nam zastrzyk energii i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie! Sprawdźcie, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie na dzień dobry! Poranny posiłek ma za zadanie rozruszać nas po nocnej przerwie, przyspieszyć przemianą materii i pobudzić układ trawienny do pracy, ale także zapewnić koncentrację, odporność i… poprawić samopoczucie! Według Instytutu Żywności i Żywienia, śniadanie należy […]
Latem, zwłaszcza podczas wakacyjnych wyjazdów, często ulegamy pokusie i sięgamy po słodycze, chipsy i inne kaloryczne- zazwyczaj szybkie i niezdrowe potrawy. By powrót z urlopu nie okazał się zbyt ciężki, sprawdźcie wakacyjne przekąski HELIO, które będą idealnym, bo smacznym i zdrowym towarzyszem Waszych podróży! Najlepszą przekąską do chrupania w okresie letnim będą orzechy HELIO- np. Pistacje prażone bez dodatku soli z gamy bez konserwantów HELIO Natura oraz Migdały HELIO, które zadbają […]
Jedzenie wcale nie musi być nudne i monotonne! Im więcej kolorów w naszej diecie- tym więcej witamin i cennych składników otrzyma nasz organizm! Kolory mają moc- zielony- relaksuje i dodaje energii, pomarańczowy- pozytywnie wpływa na zdrowie, czerwony- wzmacnia siły… Dlatego warto jeść kolorowo, zdrowo i ze smakiem- najlepiej z HELIO! Sprawdź, jakich kolorów brakuje w Twojej diecie i wypełnij swoje codzienne menu smakowitą paletą barw! Kolor zielony- relaksuje […]
Nieregularne spożywanie posiłków, za dużo słodyczy i fast foodów, za mało ruchu… To tylko niektóre przyczyny odkładania się tłuszczu w okolicach talii. Jeśli szukasz sprawdzonych sposobów na płaski brzuch, najpierw zastanów się nad swoimi dotychczasowymi nawykami żywieniowymi i dokonaj zmian w codziennym menu… najlepiej z HELIO 🙂 1. Jedz regularnie Odpowiednia, dobrze urozmaicona dieta to podstawa, dlatego zaplanuj swój dzień tak, by znalazło się w Twoim menu 4- 5 […]
Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita […]
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]
Znów ochota na coś słodkiego? Zamiast sięgać po kaloryczne przekąski, postaw na naturalnie zdrowe owoce suszone HELIO, z mocą wartościowych składników odżywczych. Zimowa aura za oknem i krótkie dni sprawiają, że o tej porze roku potrzebujemy więcej energii, dlatego szukamy jej często w słodyczach, które mają nam poprawić samopoczucie 🙂 Jednak zamiast objadać się niezdrowymi przekąskami, warto postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę m.in. o dużej zawartości błonnika, który ustabilizuje […]
Zima to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego organizm potrzebuje największego wsparcia, by lepiej radził sobie z infekcjami. Nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale mamy wpływ na to, co jemy. Dlatego, komponując odpowiednią dietę z dużą dawką witamin i wartościowych składników- możemy zwiększyć siły obronne w walce z wirusami. Sprawdź, co warto jeść, by naturalnie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Polecamy: menu HELIO na odporność. Układ immunologiczny ma za zadanie przede wszystkim […]
Jego aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu tworzy niesamowitą, magiczną atmosferę. Otula nas ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, wywołuje miłe skojarzenia i sprawia, że każdy z domowników odczuwa pozytywną aurę nadchodzących świąt. Swoją moc czerpie z owoców suszonych- śliwek, gruszek, jabłek, moreli i daktyli, które nadają mu niezapomniany aromat, wyjątkowy smak i cenne walory zdrowotne. Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy i nieodłączny element każdego wigilijnego stołu. […]
Masz ochotę na lekkie, pyszne i zdrowe śniadanie w wersji fit? Dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu i energii, HELIO proponuje prosty i smaczny, pełnowartościowy #fit posiłek: owsiankę z suszonymi owocami bez konserwantów! Po pierwsze – ŚNIADANIE! Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek po przebudzeniu. Ma wpływ na cały nasz dzień! Dostarcza porannej porcji energii i sprawia, że w ciągu dnia rzadziej sięgamy po słodycze. Osoby, które z niego rezygnują, częściej podjadają w ciągu […]
Ich spożycie z roku na rok rośnie co wiąże się z coraz to większą świadomością żywieniową społeczeństwa na temat ich dobroczynnego działania, udokumentowanego w różnych badaniach naukowych. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały, nerkowce, pistacjowe, makadamia, pekan oraz pinii należące do grupy tzw. „tree nuts”, czyli orzechów drzewnych. Z punktu widzenia botaniki nie jest słuszne, to jednak, ze względu na podobny wygląd i wartość odżywczą, do grupy orzechów należą orzechy […]
Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach. Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego. Ziarno […]
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]