Dzięki nim w szybki i łatwy sposób wykreujemy przepyszne rarytasy bez konieczności eksperymentowania z proporcjami składników. Wszystkie masy wytworzone są wg sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości. Dzięki temu są naturalnie smaczne, bez konserwantów, a jednocześnie gotowe do bezpośredniego spożycia. Powyższe zalety sprawiły, że produkty te zostały wielokrotnie uhonorowane prestiżowymi nagrodami, w tym m.in. Medalami Europejskimi, Złotymi Laurami Konsumenta, czy tytułami Produkt na Medal Pani Domu.
To one na początku XXI wieku zrewolucjonizowały przygotowywanie tradycyjnych makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, czy innych potraw z makiem.
Za wyjątkiem kutii tradycyjnie produkowanej na bazie pszenicy, wszystkie masy do ciast HELIO to produkty bezglutenowe, o czym świadczy znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniach. Masy do wypieków HELIO są bowiem licencjonowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Masy do Ciast HELIO są bezpiecznymi dla osób stosujących specjalistyczne diety i zwracających uwagę na naturalność i stopień przetworzenia produktów. Masy do Ciast HELIO zostały docenione również przez ekspertów rynku w odbywających się na przestrzeni lat prestiżowych konkursach.