Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach.
Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego.
Ziarno kukurydzy posiada bogate wartości odżywcze. Bogate jest w bezglutenowe białka, witaminy (przede wszystkim witaminę E i beta-karoten) i składniki mineralne (selen, cynk, żelazo). Dużą rolę odgrywa błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit, obniża wchłanianie cholesterolu i glukozy, tym samym działając prozdrowotnie.
Kukurydza ze względu na swoje wartości smakowe i odżywcze jest cennym składnikiem diet wegetariańskich. Ponadto ziarniaki kukurydzy nie zawierają glutenu, dlatego też jest jednym z podstawowych zbóż wykorzystywanych w terapii celiakii. W przeciwieństwie do innych zbóż, można zużywać całą kolbę. Ale częściej wykorzystuje się samo ziarno. Suche ziarna kukurydzy poddane działaniu wysokiej temperatury zwiększają znacząco swoją objętość, rozrywając zewnętrzną otoczkę, „eksplodują” tworząc miękką, chrupiącą masę, zwaną popcornem. Do prażenia nadają się tylko specjalne odmiany i wyselekcjonowane ziarna, zawierające dużą ilość bielma (skrobi).
Popcorn powstaje z pełnego ziarna, co oznacza, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, tym samym może stanowić doskonałe uzupełnienie diety. Popcorn usmażony samodzielnie bez użycia tłuszczu dostarcza tylko 40 kcal/10g.
Najczęściej popcornowi towarzyszy sól i tłuszcz, które powszechnie należą do polepszaczy jego smaku. Niestety ich obecność zmienia nie tylko jego smak, ale również funduje nam dodatkową ilość niekorzystnych dla organizmu substancji. Przekształcając tym samym zdrową, bezglutenową przekąskę w bombę kaloryczną, podnoszącą stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi.
Wychodząc naprzeciw zaleceniom światowych i polskich towarzystw zajmujących się promowaniem zdrowego żywienia, w tym zmniejszeniem zawartości soli w produktach spożywczych Firma Helio poleca zdrową, bezglutenową przekąskę, pozbawioną dodatkowych ilości tłuszczu i soli, zaś bogatą w błonnik pokarmowy i inne cenne składniki odżywcze.
Dr inż. Beata Sińska Zakład Żywienia Człowieka WUM
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]
Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, […]
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]