Zima to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego organizm potrzebuje największego wsparcia, by lepiej radził sobie z infekcjami. Nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale mamy wpływ na to, co jemy. Dlatego, komponując odpowiednią dietę z dużą dawką witamin i wartościowych składników- możemy zwiększyć siły obronne w walce z wirusami. Sprawdź, co warto jeść, by naturalnie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Polecamy: menu HELIO na odporność.
Układ immunologiczny ma za zadanie przede wszystkim chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Największy organ układu odpornościowego- przewód pokarmowy jest najbardziej narażony na działanie „obcych” antygenów, a prawidłowa czynność mechanizmów odpornościowych zależy m.in. od naszej kondycji zdrowotnej, stresu, ale także diety. Dlatego, w codziennym jadłospisie powinny się znaleźć witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe[1]. Tylko dobrze odżywiony organizm jest bowiem w stanie skutecznie walczyć z licznymi infekcjami.
8 SKŁADNIKÓW, KTÓRE POWINNY ZNALEŹĆ SIĘ W TWOIM MENU
WITAMINA C– ma największe znaczenie dla odporności. Jest silnym antyoksydantem, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników[2]. Witaminę C znajdziemy w suszonych morelach HELIO NATURA, suszonych jagodach goji oraz pomidorach suszonych solonych HELIO.
WITAMINA A i E– wzmacniają działanie komórek układu odpornościowego, a niedobór witaminy A powoduje zaburzenia jego funkcji, w konsekwencji- zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne[3]. Witamina A obecna jest m.in. w śliwkach i morelach suszonych HELIO NATURA, suszonych jagodach goji HELIO. Z kolei witamina E- w ziarnach słonecznika, sezamie i pestkach dyni HELIO oraz migdałach łuskanych, orzeszkach włoskich, laskowych, pinii czy pekan HELIO.
WITAMINA B6– warto o niej pamiętać, gdyż jest niezbędna w procesie wytwarzania przeciwciał przez limfocyty B[4], które są istotne dla odporności organizmu. Dlatego warto jeść morele, figi i śliwki suszone HELIO NATURA oraz orzechy HELIO- m.in. włoskie, nerkowca, macadamia czy pistacje prażone. Wit. B6 zawierają także rodzynki sułtańskie HELIO oraz ziarna słonecznika i chipsy bananowe HELIO.
CYNK– często brakuje go w naszej diecie, a spośród wszystkich minerałów, to on ma najkorzystniejszy wpływ na układ immunologiczny. Cynk jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i aktywacji limfocytów T, chroni zatem organizm przed infekcjami[5]. Duże jego ilości znajdziemy w migdałach łuskanych i orzechach brazylijskich HELIO, a także w orzechach włoskich, pinii, pekan czy nerkowca HELIO. Cynk obecny jest też w pestkach dyni, sezamie i ziarnach słonecznika HELIO.
ŻELAZO– jego niedobór w diecie przejawia się spadkiem odporności, co zwieksza ryzyko infekcji. By temu zapobiec, dodaj do codziennego jadłospisu- orzechy HELIO- m.in. laskowe, pinii, pekan, nerkowca lub brazylijskie oraz suszone owoce HELIO NATURA- morele, figi, owoce morwy białej suszone czy rodzynki sułtańskie.
SELEN– wykazuje właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dlatego do jego zadań należy wspieranie układu odpornościowego. Jego niedobór objawia się ogólnym osłabieniem organizmu, przez co staje się on bardziej podatny na infekcje[6]. Najlepszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie[7], które również znajdziemy wśród bakalii HELIO.
OMEGA-3– nienasycone kwasy tłuszowe wpływają na wytwarzanie i aktywację leukocytów pochłaniających mikroorganizmy chorobotwórcze, wzmacniając w ten sposób odpowiedź immunologiczną[8]. Dlatego, warto też, by w naszej diecie nie zabrakło orzechów włoskich HELIO, które swoje największe walory zdrowotne zawdzięczają nie tylko obecności kwasów omega, ale też zawartości wspomnianego już cynku czy witamin E i B6.
W okresie zimowym dobre źródła witamin i składników mineralnych w diecie pomogą nam zapobiec ich niedoborom i podniosą odporność organizmu. Większość z nich znajdziemy w produktach HELIO, dlatego włączenie ich do codziennego menu, przyniesie lepsze, bo naturalne korzyści, niż nadmierne przyjmowanie suplementów diety.
Źródła:
[1] „Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy“, W. Dymarska, A. Grochowalska, H. Krauss, Katedra i Zakład Fizjologii Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Nowiny Lekarskie 2013
[2], [3], [4], [5], [6], [8] „Wpływ odżywiania na układ immunologiczny”, dr n. med. K. Zwolińska oraz mgr M. Gajewska „WPŁYW ODŻYWIANIA NA UKŁAD IMMUNOLOGICZNY”
[7] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr Beata Sińska, Zakład Żywienia Człowieka
Choć słowo „dieta” ogólnie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, może być rozumiane na wiele sposobów. Jedni chcą po prostu zrezygnować z jedzenia uznawanego za niezdrowe. Drudzy dbają, by ich pożywienie zapewniało prawidłowe funkcjonowanie ciała. Inni stawiają na odchudzanie, a jeszcze inni na budowanie masy mięśniowej. Wszyscy ci ludzie są na diecie, choć dla każdego jest ona inna. Bakalie oraz suszone owoce mają szerokie zastosowanie w dietetyce i wywierają pozytywny wpływ […]
Nie będziemy powtarzać banalnych, ale prawdziwych uzasadnień dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Pierwsze dwa pomysły polecamy w dzień treningowy, ostatni lepiej przygotować w dzień regeneracyjny. Niećwiczących też namawiamy do wypróbowania tych przepisów. Płatki owsiane z wody Do miseczki wsypujemy 5 łyżek stołowych płatków owsianych (najlepiej górskich), zalewamy wrzątkiem. Czekamy kilka minut aż woda wsiąknie w płatki, a całość ostygnie. Dodajemy według własnych preferencji orzechy, […]
Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej. Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe. Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy […]