Zima to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego organizm potrzebuje największego wsparcia, by lepiej radził sobie z infekcjami. Nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale mamy wpływ na to, co jemy. Dlatego, komponując odpowiednią dietę z dużą dawką witamin i wartościowych składników- możemy zwiększyć siły obronne w walce z wirusami. Sprawdź, co warto jeść, by naturalnie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Polecamy: menu HELIO na odporność.
Układ immunologiczny ma za zadanie przede wszystkim chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Największy organ układu odpornościowego- przewód pokarmowy jest najbardziej narażony na działanie „obcych” antygenów, a prawidłowa czynność mechanizmów odpornościowych zależy m.in. od naszej kondycji zdrowotnej, stresu, ale także diety. Dlatego, w codziennym jadłospisie powinny się znaleźć witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe[1]. Tylko dobrze odżywiony organizm jest bowiem w stanie skutecznie walczyć z licznymi infekcjami.
8 SKŁADNIKÓW, KTÓRE POWINNY ZNALEŹĆ SIĘ W TWOIM MENU
WITAMINA C– ma największe znaczenie dla odporności. Jest silnym antyoksydantem, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników[2]. Witaminę C znajdziemy w suszonych morelach HELIO NATURA, suszonych jagodach goji oraz pomidorach suszonych solonych HELIO.
WITAMINA A i E– wzmacniają działanie komórek układu odpornościowego, a niedobór witaminy A powoduje zaburzenia jego funkcji, w konsekwencji- zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne[3]. Witamina A obecna jest m.in. w śliwkach i morelach suszonych HELIO NATURA, suszonych jagodach goji HELIO. Z kolei witamina E- w ziarnach słonecznika, sezamie i pestkach dyni HELIO oraz migdałach łuskanych, orzeszkach włoskich, laskowych, pinii czy pekan HELIO.
WITAMINA B6– warto o niej pamiętać, gdyż jest niezbędna w procesie wytwarzania przeciwciał przez limfocyty B[4], które są istotne dla odporności organizmu. Dlatego warto jeść morele, figi i śliwki suszone HELIO NATURA oraz orzechy HELIO- m.in. włoskie, nerkowca, macadamia czy pistacje prażone. Wit. B6 zawierają także rodzynki sułtańskie HELIO oraz ziarna słonecznika i chipsy bananowe HELIO.
CYNK– często brakuje go w naszej diecie, a spośród wszystkich minerałów, to on ma najkorzystniejszy wpływ na układ immunologiczny. Cynk jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i aktywacji limfocytów T, chroni zatem organizm przed infekcjami[5]. Duże jego ilości znajdziemy w migdałach łuskanych i orzechach brazylijskich HELIO, a także w orzechach włoskich, pinii, pekan czy nerkowca HELIO. Cynk obecny jest też w pestkach dyni, sezamie i ziarnach słonecznika HELIO.
ŻELAZO– jego niedobór w diecie przejawia się spadkiem odporności, co zwieksza ryzyko infekcji. By temu zapobiec, dodaj do codziennego jadłospisu- orzechy HELIO- m.in. laskowe, pinii, pekan, nerkowca lub brazylijskie oraz suszone owoce HELIO NATURA- morele, figi, owoce morwy białej suszone czy rodzynki sułtańskie.
SELEN– wykazuje właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dlatego do jego zadań należy wspieranie układu odpornościowego. Jego niedobór objawia się ogólnym osłabieniem organizmu, przez co staje się on bardziej podatny na infekcje[6]. Najlepszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie[7], które również znajdziemy wśród bakalii HELIO.
OMEGA-3– nienasycone kwasy tłuszowe wpływają na wytwarzanie i aktywację leukocytów pochłaniających mikroorganizmy chorobotwórcze, wzmacniając w ten sposób odpowiedź immunologiczną[8]. Dlatego, warto też, by w naszej diecie nie zabrakło orzechów włoskich HELIO, które swoje największe walory zdrowotne zawdzięczają nie tylko obecności kwasów omega, ale też zawartości wspomnianego już cynku czy witamin E i B6.
W okresie zimowym dobre źródła witamin i składników mineralnych w diecie pomogą nam zapobiec ich niedoborom i podniosą odporność organizmu. Większość z nich znajdziemy w produktach HELIO, dlatego włączenie ich do codziennego menu, przyniesie lepsze, bo naturalne korzyści, niż nadmierne przyjmowanie suplementów diety.
Źródła:
[1] „Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy“, W. Dymarska, A. Grochowalska, H. Krauss, Katedra i Zakład Fizjologii Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Nowiny Lekarskie 2013
[2], [3], [4], [5], [6], [8] „Wpływ odżywiania na układ immunologiczny”, dr n. med. K. Zwolińska oraz mgr M. Gajewska „WPŁYW ODŻYWIANIA NA UKŁAD IMMUNOLOGICZNY”
[7] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr Beata Sińska, Zakład Żywienia Człowieka
Biały cukier nie ma dobrej reputacji i ta zła reputacja ma swoje uzasadnienie. Cukier rafinowany przechodzi do krwiobiegu gwałtownie i w dużych ilościach – co skutkuje zakwaszeniem organizmu i utratą cennego wapnia. Wszyscy znamy skutki nadużywania rafinowanego cukru – otyłość, nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca, próchnica… Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego sięgnijmy np. po morele suszone HELIO Natura, które dzięki specjalnemu procesowi suszenia są słodsze od innych moreli suszonych dostępnych […]
Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie. Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską? Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie […]
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]