3 przepisy na szybkie i zdrowe śniadania

Nie będziemy powtarzać banalnych, ale prawdziwych uzasadnień dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem
dnia. Pierwsze dwa pomysły polecamy w dzień treningowy, ostatni lepiej przygotować w dzień regeneracyjny. Niećwiczących też namawiamy do wypróbowania tych przepisów.

Płatki owsiane z wody

Do miseczki wsypujemy 5 łyżek stołowych płatków owsianych (najlepiej górskich), zalewamy wrzątkiem. Czekamy kilka minut aż woda wsiąknie w płatki, a całość ostygnie. Dodajemy według własnych preferencji orzechy, suszone owoce (najlepiej bez konserwantów)kawałki bananów lub jabłek.

Omlet z warzywami

Szybki w przygotowaniu omlet jest pożywnym posiłkiem polecanym szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Przygotuj go z dobrej jakości jajek, mąki razowej i odrobiny soli, najlepiej potasowej i pieprzu. Dodaj groszek zielony,
pomidory i cebulkę i wszystko usmaż na oleju rzepakowym. Możesz dodać ziół prowansalskich, które nadadzą piękny
aromat omletowi.

Bruschetta z pomidorami i orzeszkami pini

Pieczywo skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Gdy się upiecze, połóż na kapkach pomidory, posyp ziołami.
Możesz jeszcze raz zapiec, aby pomidory się rozgrzały. Na koniec posyp orzeszkami pinii. Takie kanapki są ciekawą
alternatywą dla tradycyjnych śniadań. Są bardzo wartościowe odżywczo, a jednocześnie lekkie i pożywne. Można je
jeszcze bardziej urozmaicić i zamiast pomidorów dodać pokrojoną w plasterki cukinię lub nawet owoc, np. gruszkę.

Udostępnij artykuł