Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze!
W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą jest nie tylko balans, lecz także umiejętność przygotowywania tradycyjnych dań w ich zdrowszej wersji. Jest to szczególnie ważne, jeśli borykamy się z chorobami dietozależnymi i zależy nam na tym, aby Święta nie były odstępstwem od naszego codziennego modelu żywieniowego.
Produkty HELIO mogą być wspaniałą alternatywą dla niskoodżywczych składników wielkanocnych przysmaków. Doskonale sprawdzą się w tym suszone owoce z linii So Soft HELIO Natura. Słodkie wypieki z wykorzystaniem suszonych śliwek, moreli i żurawiny So Soft będą zdecydowanie lepszym zamiennikiem ciast na bazie rafinowanego cukru, który nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach m.in. przez diabetyków [2]. Równie dobrym zamiennikiem szkodliwego cukru (np. jako bazy wielu ciast) mogą być suszone daktyle So Soft. Produkty te są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, normuje poziom glikemii we krwi, ale również wpływa na większą sytość dania, tym samym pomagając nam utrzymać odpowiednią sylwetkę [3].
Z kolei bezglutenowe masy krówkowe HELIO Premium będą świetnym rozwiązaniem dla osób chorujących na celiakię i mających inne pokrewne dolegliwości. Produkty te nie zawierają w swym składzie glutenu – frakcji białka, która może wywierać negatywny wpływ na prawidłową reakcję układu odpornościowego u zdiagnozowanych osób [4]. Warto jest też dodać, że masy do ciast HELIO pozbawione są dodatku uwodornionego tłuszczu palmowego, będącego źródłem kwasów tłuszczowych w izomerii trans, a te spożywane w nadmiernej ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, rozwój otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i wielu innych schorzeń [5].
Jeżeli więc cenisz sobie najwyższą jakość składników, które mogą być wykorzystane do przygotowania idealnych Świąt Wielkanocnych (i nie tylko) – produkty HELIO spełnią wszelkie Twoje wymagania. Nie znajdziesz w nich konserwantów, ani sztucznych dodatków, a ich konsystencja ułatwi ci przygotowanie każdego świątecznego dania.
Autorką artykułu jest Ewa Białecka – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią dziś cenny dodatek nie tylko do sushi, ale też ważny składnik naszego codziennego menu- musli, sałatek, ryżu, deserów, pieczywa i innych wypieków. Sezam biały łuskany, a teraz także Sezam czarny w gamie bakalii HELIO, ze względu na swoje dobroczynne właściwości powinien być na stałe obecny w każdej zdrowej diecie! Sezam to małe nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku, które kryją w sobie […]
Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? […]