Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze!
W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą jest nie tylko balans, lecz także umiejętność przygotowywania tradycyjnych dań w ich zdrowszej wersji. Jest to szczególnie ważne, jeśli borykamy się z chorobami dietozależnymi i zależy nam na tym, aby Święta nie były odstępstwem od naszego codziennego modelu żywieniowego.
Produkty HELIO mogą być wspaniałą alternatywą dla niskoodżywczych składników wielkanocnych przysmaków. Doskonale sprawdzą się w tym suszone owoce z linii So Soft HELIO Natura. Słodkie wypieki z wykorzystaniem suszonych śliwek, moreli i żurawiny So Soft będą zdecydowanie lepszym zamiennikiem ciast na bazie rafinowanego cukru, który nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach m.in. przez diabetyków [2]. Równie dobrym zamiennikiem szkodliwego cukru (np. jako bazy wielu ciast) mogą być suszone daktyle So Soft. Produkty te są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, normuje poziom glikemii we krwi, ale również wpływa na większą sytość dania, tym samym pomagając nam utrzymać odpowiednią sylwetkę [3].
Z kolei bezglutenowe masy krówkowe HELIO Premium będą świetnym rozwiązaniem dla osób chorujących na celiakię i mających inne pokrewne dolegliwości. Produkty te nie zawierają w swym składzie glutenu – frakcji białka, która może wywierać negatywny wpływ na prawidłową reakcję układu odpornościowego u zdiagnozowanych osób [4]. Warto jest też dodać, że masy do ciast HELIO pozbawione są dodatku uwodornionego tłuszczu palmowego, będącego źródłem kwasów tłuszczowych w izomerii trans, a te spożywane w nadmiernej ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, rozwój otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i wielu innych schorzeń [5].
Jeżeli więc cenisz sobie najwyższą jakość składników, które mogą być wykorzystane do przygotowania idealnych Świąt Wielkanocnych (i nie tylko) – produkty HELIO spełnią wszelkie Twoje wymagania. Nie znajdziesz w nich konserwantów, ani sztucznych dodatków, a ich konsystencja ułatwi ci przygotowanie każdego świątecznego dania.
Autorką artykułu jest Ewa Białecka – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
Przepis na szczęście? Garść orzechów laskowych i włoskich, kilka pistacji prażonych i migdałów oraz kubek gorącej zielonej herbaty! Kiedy aura za oknem sprzyja jesiennej melancholii, warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po chrupiące i zdrowe orzechy! Jak twierdzi Instytut Żywności i Żywienia, już 30 g mieszanki orzechów niesolonych wystarczy[1], by szybko przywrócić uśmiech na twarzy… zwłaszcza w jesienno- zimowe wieczory! Które orzechy najlepiej zadbają o nasze samopoczucie? […]
Zbliżająca się Wielkanoc to znane rytuały, które odtwarzamy co roku – jednak to jak świętujemy Wielkanoc obecnie jest efektem zmian, które zachodziły przez całe wieki. Poznajcie kilka ciekawostek, które rzucają nowe światło na zwyczaje wielkanocne. Niedziela Palmowa – Niedziela Palmowa nie zawsze była tylko palmową, ten dzień nazywano również Wierzbną lub Kwietną. Zwyczaj przystrajania gałązek wierzbowych i leszczynowych jest starosłowiański i łączy się ze świętem […]
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło […]