Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zaczynamy coraz częściej zerkać na półkę z różnego rodzaju łakociami. Wtedy cierpimy i staramy się nie ulec pokusie pustych kalorii. Czy jest jakaś alternatywa dla kuszących na każdym kroku słodkości?
Pamiętaj dietetyku młody, nie…
Znakomitym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które zawierają dużą dawkę węglowodanów, ale nie są aż tak obfite w tłuszcze. Pamiętaj, że to właśnie tego typu połączenie tuczy najbardziej. Suszone morele, figi czy śliwki – dostarczą solidną porcję witamin, na które zapotrzebowanie wzrasta zwłaszcza zimą, gdy jemy mniejsze ilości świeżych warzyw i owoców.
Morze możliwości
Włączenie suszonych owoców do naszej codziennej diety nie powinno kojarzyć się z monotonią. Wręcz przeciwnie – dostępne na rynku alternatywne produkty pozwalają nam poznać nowe smaki i właściwie w dowolny sposób komponować posiłki.
Jeśli do tej pory dobrem komplementarnym do kawy była czekolada – spróbuj zamienić ją np. na suszone figi lub morele HELIO. Pierwsze z nich są doskonałym źródłem wapnia – 100g suszonych fig w większości zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Oprócz tego są niezwykle bogate w błonnik, potas oraz żelazo, które wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, tak często odczuwanego w zimne, deszczowe dni. Natomiast jako przekąska nada się nawet dla diabetyków.
Kolejną idealną alternatywą dla niezdrowych słodyczy są morele, których składniki korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek, hemoglobiny oraz pracę układu odpornościowego. Zawierają także witaminę A, B2, B6, C i E, oraz niacynę wspomagającą m.in. układ nerwowy i pomagającą zachować zdrową skórę.
Trudny orzech do zgryzienia?
Kiedy twoje samopoczucie niebezpiecznie wędruje w dół, wbrew opinii większości– unikaj słodyczy. Prawdą jest, że cukier szybko poprawia samopoczucie, jednak po jego początkowym wzroście – nastąpi równie szybki spadek. W efekcie możemy sobie jeszcze bardziej zaszkodzić i pogorszyć humor. W gorszych chwilach sięgnij po suszone owoce, których cenna dawka witamin zapewni poprawę nastroju. Jeżeli niekoniecznie chcesz zjeść ‘na słodko’, to warto – raz na jakiś czas – posilić się garścią orzechów, które dostarczą organizmowi niezbędnych elementów do zachowania zdrowego wyglądu skóry i prawidłowego funkcjonowanie układu krwionośnego. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozytywnie oddziałują na poziom cholesterolu we krwi.
W dobie powszechnego dostępu do Internetu warto być świadomym konsumentem, ciągle próbować nowych rozwiązań oraz szukać alternatyw dla naszych nawyków żywieniowych.
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło (3 […]
Latem, zwłaszcza podczas wakacyjnych wyjazdów, często ulegamy pokusie i sięgamy po słodycze, chipsy i inne kaloryczne- zazwyczaj szybkie i niezdrowe potrawy. By powrót z urlopu nie okazał się zbyt ciężki, sprawdźcie wakacyjne przekąski HELIO, które będą idealnym, bo smacznym i zdrowym towarzyszem Waszych podróży! Najlepszą przekąską do chrupania w okresie letnim będą orzechy HELIO- np. Pistacje prażone bez dodatku soli z gamy bez konserwantów HELIO Natura oraz Migdały HELIO, które zadbają […]
Spadek formy i problemy z koncentracją? Zrób sobie przerwę i wrzuć na luz z BAKALIOWE KIESZONKOWE, bo nowe przekąski HELIO są naturalnym źródłem składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Żyjemy dziś szybko, za mało śpimy, jesteśmy przemęczeni i zestresowani… a to wszystko obniża naszą zdolność koncentracji i zapamiętywania. By mózg był w dobrej kondycji i pracował na najwyższych obrotach, zwłaszcza w okresie jesiennym, potrzebuje witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. […]