Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok.
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki o działaniu antyoksydacyjnym, które zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników. Inne zasługujące na uwagę związki obecne w tej roślinie to fitosterole, białko, pektyny, żelazo i fosfor.
„Ten” smak
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura doskonale pasują do wypieków, sałatek, koktajli. Pasują również do drugich dań; świetnie komponują się z drobiem. Można je jeść bezpośrednio z torebki albo skomponować z nich owocową mieszankę, typu „studencka”. Smaczna jest miechunka uduszona w wytrawnym sosie, jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych.
Inspiracje z owocami goldenberry HELIO Natura Taniec z owocami goldenberry: Filiżankę suszonych owoców goldenberry HELIO Natura wymieszaj z pokrojoną fioletową cebulą, zieloną i żółtą pokrojoną w paski papryką. Dodaj kilka garści kiełków słonecznika. Taki miks świetnie smakuje dodany do mięs w tym dań z grilla.
Sałatka z owocami goldenberry HELIO Natura: wrzuć do miseczki szklankę zielonego groszku konserwowanego, dodaj szklankę suszonej miechunki HELIO Natura oraz garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Dorzuć kilka czarnych oliwek i kawałki sera koziego pokrojonego w kostkę. Oprósz wszystko solą i pieprzem, polej ciemnym octem balsamicznym (o konsystencji kremu). Gotowe
Przekąska z owocami goldenberry HELIO Natura: Kilka dorodnych pomidorów obierz ze skórki i pokrój w plastry. Rozłóż je na półmisku. Każdy plaster oprósz solą i pieprzem. Polej je oliwą z oliwek. Owoce goldenberry „rozsyp” na pomidorach. Całość posyp posiekanymi listkami zieleniny (np. bazylią lub rukolą). Pyszna przekąska na podwieczorek jest gotowa.
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]
Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? […]
Ich spożycie z roku na rok rośnie co wiąże się z coraz to większą świadomością żywieniową społeczeństwa na temat ich dobroczynnego działania, udokumentowanego w różnych badaniach naukowych. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały, nerkowce, pistacjowe, makadamia, pekan oraz pinii należące do grupy tzw. „tree nuts”, czyli orzechów drzewnych. Z punktu widzenia botaniki nie jest słuszne, to jednak, ze względu na podobny wygląd i wartość odżywczą, do grupy orzechów należą orzechy […]