Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów.
Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi, tzw. hiperglikemią spowodowaną zaburzeniami wydzielania i/lub działania insuliny[1]. Jak podaje WHO, w Europie aż 64 miliony ludzi choruje na cukrzycę, w Polsce – ponad 3 mln osób[2]. Z tego powodu, cukrzyca uważana jest dziś za epidemię XXI wieku.
Podstawowym objawem cukrzycy jest podwyższony poziom cukru we krwi, czyli nieprawidłowa wartość glukozy na czczo. Cukrzycę diagnozuje się, gdy poziom glukozy zmierzony o dowolnej porze dnia przekracza 200 mg/dl zaś na czczo 126 mg/dl[3].
Norma: stężenie glukozy na czczo nie powinno być wyższe niż 99 mg/dl[4]
Wyróżnia się 2 główne typy cukrzycy: typ 1 i typ 2 oraz inne, rzadziej występujące, tj. cukrzyca ciążowa czy np. cukrzyce wtórne. Cukrzyca typu 1 tzw. insulinozależna wiąże się z koniecznością przyjmowania insuliny przez całe życie. Z kolei u pacjentów z cukrzycą typu 2- tzw. insulinoniezależną, stosuje się m.in. leczenie farmakologiczne, które często wspomaga się surowcami roślinnymi, np. liśćmi morwy białej. Substancje zawarte w ich składzie mają bowiem korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową[5]. Liczne badania wykazują, iż dzięki zawartości alkaloidu 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitolu, ekstrakt z morwy białej może zmniejszać glikemię poposiłkową, czyli wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku, a tym samym wydzielanie insuliny, co sprawia, że cukry z posiłku wolniej się wchłaniają[6].
By utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi- zarówno w cukrzycy typu II, jak i u osób z rozpoznanym stanem przedcukrzycowym- węglowodany są składnikiem pokarmowym, który w żywieniu chorych powinien podlegać szczególnej kontroli. Dlatego w codziennej diecie takich osób, zdaniem dietetyków, powinny przeważać produkty z niskim indeksem glikemicznym (IG), warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe, które są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Natomiast ograniczyć należy spożycie żywności wysokoprzetworzonej, będącej źródeł soli, cukrów prostych i tłuszczów nasyconych[7]. Jak twierdzą specjaliści, chorzy na cukrzycę nie powinni spożywać więcej niż łyżeczkę soli dziennie, gdyż wysokie jej spożycie, a tym samym i sodu zwiększa ryzyko nadciśnienia oraz obniża wrażliwość tkanek na insulinę[8]. W prewencji cukrzycy warto więc wybierać naturalne produkty o obniżonej zawartości cukru, soli i tłuszczy- takie jak owoce suszone i orzechy z linii HELIO Natura czy Popcorn bez tłuszczu, soli i cukru HELIO Natura- naturalnie zdrowa przekąska polecana przez dietetyków i diabetyków jako źródło skrobi. Dzięki niskiej zawartości cukru i sodu- niskokaloryczny Popcorn HELIO Natura nadaje się także dla osób zmagających się z nadwagą czy nadciśnieniem.
W 100% naturalna linia bakalii bez konserwantów HELIO NATURA powstała specjalnie w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na naturalną, mało przetworzoną żywność, by zminimalizować ryzyko zapadnięcia na choroby cywilizacyjne, takie jak: otyłość, nadciśnienie… cukrzycę.
HELIO Natura to produkty bogate w witaminy, wartości odżywcze, mikro i makroelementy, które dzięki niskiej zawartości sodu- pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Dodatkowo, duża zawartość błonnika- predestynuje owoce suszone HELIO Natura do stałej obecności w dietach nie tylko redukujących wagę, ale także w codziennej diecie osób chorujących m.in. na cukrzycę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza bogata w błonnik pokarmowy Morwa biała suszona HELIO Natura, która, jak pokazują badania, stanowi idealną przekąskę dla diabetyków, gdyż spowalniania uwalnianie i wchłanianie glukozy do krwi, przyczyniając się do zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Ponadto, Morwa biała, jak i inne owoce suszone z linii HELIO Natura- m.in. Figi, Śliwki czy Morele będą świetną alternatywą dla słodyczy w codziennej, zdrowej diecie- nie tylko u osób zmagających się z cukrzycą, ale też z innymi dolegliwościami, np. alergią. Bakalie HELIO Natura nie zawierają bowiem konserwantów- m.in. dwutlenku siarki (E220) i kwasu sorbowego (E200), które- jak twierdzą specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego- są szczególnie niebezpieczne dla astmatyków.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zmaga się z różnego rodzaju dolegliwościami, jednak najpoważniejszą chorobą jest bez wątpienia cukrzyca- nieleczona może bowiem prowadzić do chorób układu sercowo- naczyniowego, zespołu stopy cukrzycowej, uszkodzenia nerek i wzroku, a nawet śmierci. Co 10 sekund na świecie diagnozuje się zachorowanie na cukrzycę, a co 6 sekund dochodzi do zgonu z powodu jej powikłań[9]. Dlatego tak ważny jest właściwy tryb życia oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała, gdyż według lekarzy- zmiana stylu życia odgrywa ogromne znaczenie w prewencji cukrzycy typu 2. Ponadto, badania dowodzą, iż niższe ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego i samej cukrzycy zaobserwowano u osób, które w swojej racji pokarmowej uwzględniały… więcej produktów pochodzenia roślinnego[10].
Niskokaloryczna i niskotłuszczowa dieta z odpowiedną podażą błonnika pokarmowego, obowiązkowo w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną o umiarkowanej intensywności- stanowi dziś istotny element profilaktyki cukrzycy typu 2[11].
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Chorych na Cukrzycę. To odpowiedni moment, by przyjrzeć się naszej diecie, zmienić nawyki żywieniowe i postawić na zdrowy styl życia… najlepiej z HELIO Natura!
Źródła:
[1] Na podst. https://www.mp.pl/cukrzyca/komentarze/69072,cukrzyca-zapobiegajmy-powiklaniom [2], [3], [4], [5] „Morwa biała- w trosce o prawidłowy poziom cukru”, dr n.farm. M. Strzemski „Farmacja praktyczna”, 2017 [6] Na podst. https://www.mp.pl/cukrzyca/aktualnosci/157649,morwa-czy-rzeczywiscie-pomaga-w-leczeniu-cukrzycy [7] „Dieta w stanie przedcukrzycowym”, dr J. Bajerska „Farmacja praktyczna”, 2018 [8], [9] „Zasady żywienia w cukrzycy”, dr J. Bajerska, „Farmacja praktyczna”, 2016 [10], [11] „Dieta w stanie przedcukrzycowym”, dr J. Bajerska „Farmacja praktyczna”, 2018
Ich spożycie z roku na rok rośnie co wiąże się z coraz to większą świadomością żywieniową społeczeństwa na temat ich dobroczynnego działania, udokumentowanego w różnych badaniach naukowych. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały, nerkowce, pistacjowe, makadamia, pekan oraz pinii należące do grupy tzw. „tree nuts”, czyli orzechów drzewnych. Z punktu widzenia botaniki nie jest słuszne, to jednak, ze względu na podobny wygląd i wartość odżywczą, do grupy orzechów należą orzechy […]
Choć słowo „dieta” ogólnie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, może być rozumiane na wiele sposobów. Jedni chcą po prostu zrezygnować z jedzenia uznawanego za niezdrowe. Drudzy dbają, by ich pożywienie zapewniało prawidłowe funkcjonowanie ciała. Inni stawiają na odchudzanie, a jeszcze inni na budowanie masy mięśniowej. Wszyscy ci ludzie są na diecie, choć dla każdego jest ona inna. Bakalie oraz suszone owoce mają szerokie zastosowanie w dietetyce i wywierają pozytywny wpływ […]
Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań. Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość […]