Przyznajemy się: po świętach przybyło nam w pasie :-). Domowa kuchnia świąteczna to „poezja na podniebieniu”, ale czas się odchudzać…
Większość osób na diecie odchudzającej bardzo często wyklucza suszone owoce i orzechy z jadłospisu. Zupełnie niepotrzebnie, umiejętnie wkomponowane w dietę mogą nie tylko nam pomoc utrzymać wagę, ale i schudnąć kilka kilogramów.
Jak? A tak…..
Orzechy obniżają poziom „złego” cholesterolu
Kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), regulujących metabolizm i zapobiegających gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie wartościowy jest ten zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy oraz ubichinon z migdałów – obydwa te związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL).
Ok. 30 g (mniej więcej garstka naszej dłoni) orzechów lub migdałów zaspokaja dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Orzechy w diecie to piękna skóra, mocne włosy, a także szczuplejsza talia. Orzechy mają sporo białka, a proteiny nie tuczą, tak jak kawałek czekoladowego tortu czy hamburger. Orzechy obniżają poziom cukru we krwi
Poza utrzymywaniem w ryzach „złego” cholesterolu, obniżają też poziom cukru we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałają smutkom i lękom. Udowodniono, że osoby, które jadają orzechy w różnej postaci 5 razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca
Ich smak to to, co w nich najlepsze
Orzechy trzeba odpowiednio przechowywać. Na pewno nie w wilgotnym miejscu, gdzie są doskonałą pożywką dla pleśni. Tylko w suchym zaciemnionym miejscu. Wówczas smakują przepysznie.
Orzechy w diecie – czyli jak trzymać kalorie pod kontrolą
Muesli Dwa orzechy włoskie, dwie łyżki płatków owsianych, kilka rodzynek, suszonych śliwek, łyżeczka ziarenek słonecznika. Wieczorem wszystko zalej 100 ml gorącej wody i zostaw na noc. Rano dodaj kilka świeżych owoców, np. pół banana, i zjedz z chudym mlekiem, kefirem lub jogurtem bez cukru.
Kanapki mini-mini
Dwie kromki razowego chleba posmaruj twarożkiem z ulubionym warzywem, kiełkami oraz posyp orzeszkami pini.
Obiad do wyboru
Kurczak z migdałami -pierś kurczaka obłóż pokrojonymi migdałami. Upiecz bez tłuszczu (w folii). Podaj z purée z gotowanych warzyw.
Sałatka ze świeżą mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią posypana uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Podaj jako dodatek np. do ryby z grilla.
By zadbać o zdrowie, lepszy nastrój i dobrą kondycję, postaw na regularną aktywność fizyczną! Ćwiczyć można wszędzie – nawet w domu i to w każdej chwili – bez trenera, bez planu, a niezbędne do ćwiczeń paliwo zapewnią Ci zawsze zdrowe #fit przekąski HELIO Natura! Według Światowej Organizacji Zdrowia niezbędna, minimalna dawka aktywności fizycznej dla zdrowej osoby dorosłej to 30 minut przez 5 dni w tygodniu. Osoby, które ćwiczą cieszą się lepszym […]
Żurawina plasuje się w ścisłej czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. W przeszłości nadawano jej właściwości lecznicze m.in. w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Chociażby z tego powodu warto bliżej przyjrzeć się charakterystyce tej rośliny. Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. W Polsce, najpopularniejszą formą jest żurawina suszona, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dodajemy […]
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]