Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność.
Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni:
Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – w zależności co kto lubi, można dodać jeszcze jakieś przyprawy według własnego uznania sól, pieprz
Przygotowanie: Dynię oczyszczamy z nasion, obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do garnka. Po chwili to samo robimy z dynią i dusimy do miękkości. Gdy nieco ostygnie miksujemy, a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy, dodajemy serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego. Do smaku możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Drugim dyniowym przepisem – ale z pestkami dyni – będzie szybka sałatka brokułowa z dynią
Będziemy potrzebować:
1 brokuła 1 garść pestek dyni 100 g sera typu greckiego cebuli, oleju, soli, pieprzu Przygotowanie: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Pestki dyni prażymy na suchej patelni . Ser kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z olejem. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy. Smacznie, szybko, zdrowo
A na koniec oczywiście deser, czyli ciasto z dynią i orzechami
Potrzebujemy:
10 dkg orzechów pecan 1 szklankę mąki tortowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczkę cynamonu szczypty przyprawy do pierników szczypty imbiru szczypty soli kostki masła niepełnej szklani cukru 1 dużego jajka 1 łyżeczkę cukru wanilinowego 225 g puree z dyni (rozgotowana i zblendowaną na gładką masę dynia) 10 dkg suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8 -10 minut. .Kiedy orzechy wystygną siekamy je dość grubo.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. W drugiej miseczce miksujemy masło z cukrem aż do uzyskania puszystości. Dodajemy jajko oraz wanilię i mieszamy do połączenia składników. Teraz dodajemy puree z dyni. Dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia. Wsypujemy orzechy i żurawinę, ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
Do sałatek, jogurtu, domowego musli polecamy nasze pestki dyni
Urodziny dziecka to taka okazja, kiedy możemy udowodnić, że da się upiec ciasto, które będzie pożywne i zdrowe, będzie miało minimalną zawartość cukru i na pewno nie będzie zawierało szkodliwych substancji. Przedstawiamy przepis na tort cukiniowo-migdałowy Tort cukiniowo – migdałowy Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy […]
Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? […]
Masz ochotę na lekkie, pyszne i zdrowe śniadanie w wersji fit? Dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu i energii, HELIO proponuje prosty i smaczny, pełnowartościowy #fit posiłek: owsiankę z suszonymi owocami bez konserwantów! Po pierwsze – ŚNIADANIE! Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek po przebudzeniu. Ma wpływ na cały nasz dzień! Dostarcza porannej porcji energii i sprawia, że w ciągu dnia rzadziej sięgamy po słodycze. Osoby, które z niego rezygnują, częściej podjadają w ciągu […]