Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? Przede wszystkim niepowtarzalny smak….
Jako pierwszy proponujemy
Sos orzechowy do sałat
Składniki: 200 gram orzechów włoskich HELIO GOLD 200 ml miodu 1 cytryna 5 łyżek sosu balsamicznego szczypta soli
Przygotowanie: orzechy tłuczemy aby były drobniejsze. Wkładamy je na teflonową patelnię, podpiekamy przez chwilę aby wydobyć aromat. Następnie wlewamy na patelnię miód i chwilkę gotujemy aby lekko bulgotał i uzyskał płynną konsystencję. Następnie wyłączamy gaz, czekamy chwilkę i doprawiamy sos octem, sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatę.
Sos do ryby
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 20 ml czerwonego, wytrawnego wina połówka cytryny 2 łyżki płatków migdałowych HELIO 3 łyżki rodzynków HELIO Natura sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie: najpierw dokładnie umyj cytrynę i przekrój ją na pół. Po czym z połówki wycisnąć sok i na tarce zetrzeć skórkę. Na większej patelni rozgrzej masło. Wsypy do niego mąkę delikatnie mieszając. Następnie dolej wino i dopraw do smaku sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj rodzynki i płatki migdałowe. Sos bakaliowy stanowi idealne połączenie z rybami. Idealnie pasuje także do mięs, ale głównie delikatnych – np. piersi z kurczaka bądź z indyka.
Sos do pieczonej kaczki
Składniki: 1/2 cebuli 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 50 gram rodzynków HELIO Natura 100 ml czerwonego wina 20 gram suszonej żurawiny HELIO Natura 50 ml ciepłej wody 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie: na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem. Gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 50 ml ciepłej wody wymieszanej z mąką i zagotuj. Dodaj miód, majeranek i żurawinę. Gotuj kolejne 5 minut. Polej kaczkę 🙂 .
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło […]
Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań. Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość […]
Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego. Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach. Słowem kluczem jest […]