Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? Przede wszystkim niepowtarzalny smak….
Jako pierwszy proponujemy
Sos orzechowy do sałat
Składniki: 200 gram orzechów włoskich HELIO GOLD 200 ml miodu 1 cytryna 5 łyżek sosu balsamicznego szczypta soli
Przygotowanie: orzechy tłuczemy aby były drobniejsze. Wkładamy je na teflonową patelnię, podpiekamy przez chwilę aby wydobyć aromat. Następnie wlewamy na patelnię miód i chwilkę gotujemy aby lekko bulgotał i uzyskał płynną konsystencję. Następnie wyłączamy gaz, czekamy chwilkę i doprawiamy sos octem, sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatę.
Sos do ryby
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 20 ml czerwonego, wytrawnego wina połówka cytryny 2 łyżki płatków migdałowych HELIO 3 łyżki rodzynków HELIO Natura sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie: najpierw dokładnie umyj cytrynę i przekrój ją na pół. Po czym z połówki wycisnąć sok i na tarce zetrzeć skórkę. Na większej patelni rozgrzej masło. Wsypy do niego mąkę delikatnie mieszając. Następnie dolej wino i dopraw do smaku sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj rodzynki i płatki migdałowe. Sos bakaliowy stanowi idealne połączenie z rybami. Idealnie pasuje także do mięs, ale głównie delikatnych – np. piersi z kurczaka bądź z indyka.
Sos do pieczonej kaczki
Składniki: 1/2 cebuli 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 50 gram rodzynków HELIO Natura 100 ml czerwonego wina 20 gram suszonej żurawiny HELIO Natura 50 ml ciepłej wody 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie: na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem. Gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 50 ml ciepłej wody wymieszanej z mąką i zagotuj. Dodaj miód, majeranek i żurawinę. Gotuj kolejne 5 minut. Polej kaczkę 🙂 .
Masz ochotę na lekkie, pyszne i zdrowe śniadanie w wersji fit? Dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu i energii, HELIO proponuje prosty i smaczny, pełnowartościowy #fit posiłek: owsiankę z suszonymi owocami bez konserwantów! Po pierwsze – ŚNIADANIE! Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek po przebudzeniu. Ma wpływ na cały nasz dzień! Dostarcza porannej porcji energii i sprawia, że w ciągu dnia rzadziej sięgamy po słodycze. Osoby, które z niego rezygnują, częściej podjadają w ciągu […]
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]
Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim. Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym. […]