Rola drugoplanowa warta Oscara

Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? Przede wszystkim niepowtarzalny smak….

Jako pierwszy proponujemy

Sos orzechowy do sałat

Składniki:
200 gram orzechów włoskich HELIO GOLD
200 ml miodu
1 cytryna
5 łyżek sosu balsamicznego
szczypta soli

Przygotowanie: orzechy tłuczemy aby były drobniejsze. Wkładamy je na teflonową patelnię, podpiekamy przez chwilę aby wydobyć aromat. Następnie wlewamy na patelnię miód i chwilkę gotujemy aby lekko bulgotał i uzyskał płynną konsystencję. Następnie wyłączamy gaz, czekamy chwilkę i doprawiamy sos octem, sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatę.

Sos do ryby

Składniki:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
20 ml czerwonego, wytrawnego wina
połówka cytryny
2 łyżki płatków migdałowych HELIO
3 łyżki rodzynków HELIO Natura
sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie: najpierw dokładnie umyj cytrynę i przekrój ją na pół. Po czym z połówki wycisnąć sok i na tarce zetrzeć skórkę. Na większej patelni rozgrzej masło. Wsypy do niego mąkę delikatnie mieszając. Następnie dolej wino i dopraw do smaku sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj rodzynki i płatki migdałowe. Sos bakaliowy stanowi idealne połączenie z rybami. Idealnie pasuje także do mięs, ale głównie delikatnych – np. piersi z kurczaka bądź z indyka.

Sos do pieczonej kaczki

Składniki:
1/2 cebuli
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki miodu
50 gram rodzynków HELIO Natura
100 ml czerwonego wina
20 gram suszonej żurawiny HELIO Natura
50 ml ciepłej wody
1 łyżeczka mąki

Przygotowanie: na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem. Gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 50 ml ciepłej wody wymieszanej z mąką i zagotuj. Dodaj miód, majeranek i żurawinę. Gotuj kolejne 5 minut. Polej kaczkę 🙂 .

Udostępnij artykuł