Urodziny dziecka to taka okazja, kiedy możemy udowodnić, że da się upiec ciasto, które będzie pożywne i zdrowe, będzie miało minimalną zawartość cukru i na pewno nie będzie zawierało szkodliwych substancji.
Przedstawiamy przepis na tort cukiniowo-migdałowy
Tort cukiniowo – migdałowy
Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy i witaminę C.
Składniki na ciasto:
2 cukinie 4 jajka Paczka migdałów (należy je zmielić) 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu, soli i gałki muszkatołowej skórka z pomarańczy Składniki na krem:
Mała paczka suszonych fig 50g suszonych daktyli 50g suszonych śliwek 50 g płatków migdałowych Łyżeczka miodu Skórka z cytryny Kilka utartych ziaren kardamonu Szklanka wody Szklanka gęstego jogurtu naturalnego, koziego lub greckiego
Cukinie ścieramy na tarce na drobno, solimy. Zostawiamy na kwadrans, żeby puściła soki. Następnie odciskamy nadmiar wody. Żółtka ucieramy z miodem, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, utarte ziarna kardamonu, startą skórkę z pomarańczy, mielone migdały i proszek do pieczenia lub sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię i łączymy z resztą składników. Dodajemy ubite białka. Na koniec przelewamy ciasto do okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni piekarniku przez około 30-40 min. . Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy (aby powstały dwa krążki).
Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki oprócz jogurtu wrzucamy do garnka i dusimy przez 20 min na wolnym ogniu. Następnie studzimy i mieszamy z jogurtem. Gotowy krem wlewamy na ciasto, przykrywamy drugim krążkiem ciasta i kremem smarujemy również wierzch. Następnie wierzch posypujemy skórką z cytryny i pokrojonymi w kostkę figami, daktylami i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
Smacznego!
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni. Kasza bez glutenu – składniki: 1 szklanka […]
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]
Między innymi z tego powodu wiele osób decyduje się na samodzielny wypiek chleba. My proponujemy kilka przepisów na domowych chleb z bakaliami. Chleb bakaliowo-bananowo Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 0,5 szklanki orzechów włoskich HELIO GOLD 0,5 szklanki rodzynków HELIO Natura 0,25 szklanki suszonej żurawiny HELIO Natura 0,25 szklanki płatków migdałowych HELIO 0,25 szklanki cukru trzcinowego 200 g mąki orkiszowej drobnej […]