Zdrowy i pożywne ciasto na urodziny

Urodziny dziecka to taka okazja, kiedy możemy udowodnić, że da się upiec ciasto, które będzie pożywne i zdrowe, będzie miało minimalną zawartość cukru i na pewno nie będzie zawierało szkodliwych substancji.

Przedstawiamy przepis na tort cukiniowo-migdałowy

Tort cukiniowo – migdałowy

Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy i witaminę C.

Składniki na ciasto:

2 cukinie
4 jajka
Paczka migdałów (należy je zmielić)
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu, soli i gałki muszkatołowej
skórka z pomarańczy
Składniki na krem:

Mała paczka suszonych fig
50g suszonych daktyli
50g suszonych śliwek
50 g płatków migdałowych
Łyżeczka miodu
Skórka z cytryny
Kilka utartych ziaren kardamonu
Szklanka wody
Szklanka gęstego jogurtu naturalnego, koziego lub greckiego

Cukinie ścieramy na tarce na drobno, solimy. Zostawiamy na kwadrans, żeby puściła soki. Następnie odciskamy nadmiar wody. Żółtka ucieramy z miodem, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, utarte ziarna kardamonu, startą skórkę z pomarańczy, mielone migdały i proszek do pieczenia lub sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię i łączymy z resztą składników. Dodajemy ubite białka. Na koniec przelewamy ciasto do okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni piekarniku przez około 30-40 min. . Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy (aby powstały dwa krążki).

Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki oprócz jogurtu wrzucamy do garnka i dusimy przez 20 min na wolnym ogniu. Następnie studzimy i mieszamy z jogurtem. Gotowy krem wlewamy na ciasto, przykrywamy drugim krążkiem ciasta i kremem smarujemy również wierzch. Następnie wierzch posypujemy skórką z cytryny i pokrojonymi w kostkę figami, daktylami i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Smacznego!

Udostępnij artykuł