Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej. Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe. Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy każdy z niezbędnych makroskładników. Podstawą takiego modelu odżywiania powinny być sezonowe warzywa – pełne witamin i składników mineralnych, będące źródłem węglowodanów dodających energii i przeciwutleniaczy hamujących rozwój chorób cywilizacyjnych, a także starzenie się komórek [1] [2]. Idealnym dodatkiem do przykładowej sałatki ze świeżych warzyw mogą być suszone morele Helio So Soft Natura. Dopełnią one danie słodkawym akcentem, ale także uzupełnią posiłek o błonnik pokarmowy wspierający pracę układu pokarmowego. Dodatkowo, suszone morele to cenne źródło m.in. wapnia, żelaza, witaminy A, C, E – składników odpowiedzialnych za piękną skórę, prawidłowe działanie układu nerwowego, kostnego i krwionośnego.
Przy komponowaniu lekkich dań zadbaj o obecność białka w postaci chudego mięsa, nasion roślin strączkowych lub nabiału. Składnik ten odpowiada za wiele istotnych procesów w naszym organizmie m.in za efektywną regenerację, a także wpływ na wysoką sytość Twojego posiłku [1]. Do letnich dań idealnie sprawdzi się kurczak w przyprawach, ser np. mozzarella lub jajka. Białko znajdziesz także w orzechach ziemnych Helio i migdałach łuskanych Helio, które stanowią dodatkowo źródło magnezu, wpływającego korzystnie na zmniejszenie zmęczenia oraz poprawę nastroju [1].
Tłuszcz jest równie ważnym elementem zdrowego posiłku, ponieważ odpowiada za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego [1]. Postaw na tłuszcze roślinne, bogate w korzystne, nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziesz w oliwie z oliwek, oleju lnianym i rzepakowym, ale również w orzechach i pestkach. Orzechy nerkowca Helio oraz pestki dyni Helio dostarczą dodatkowo Twojemu organizmowi potas, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi, oraz fosfor wpływający pozytywnie na tempo przemiany materii i utrzymanie odpowiedniego metabolizmu energetycznego.
Pełnowartościowe, lekkie posiłki oparte na warzywach, owocach, a także orzechach, pestkach i suszonych owocach marki Helio wpłyną pozytywnie na Twoje samopoczucie i zdrowie. Zadbaj o odżywczą dietę, szczególnie w sezonie wiosenno – letnim. Twój organizm podziękuje Ci za to i odwdzięczy się sylwetką, gotową na podbój nadmorskich kurortów 🙂
Przepis: Sałatka szparagowa z serem halloumi, truskawkami, orzechami nerkowca Helio i pestkami dyni Helio
Potrzebujesz:
– pęczek szparagów – garść truskawek – rukolę – 100 g sera Halloumi – orzechy nerkowca Helio – pestki dyni Helio – łyżeczka miodu – 2 łyżeczki octu balsamicznego – oliwa z oliwek – pietruszka do ozdobienia sałatki
Przygotowanie: Szparagi umyj i pokrój na mniejsze części. Podsmażaj na patelni skropionej oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do miękkości. Ser halloumi usmaż z dwóch stron na patelni grillowej bez tłuszczu, a następnie pokrój w cieńsze plastry lub kostkę. Truskawki umyj, wyciągnij szypułki oraz pokrój na ćwiartki. Rukolę wyłóż na talerz, dodaj szparagi i truskawki. Orzechy nerkowca Helio i pestki dyni Helio podprażaj na suchej patelni. W tym czasie z miodu, octu balsamicznego i oliwy przygotuj sos. Na warzywa i truskawki wyłóż pokrojony ser halloumi, polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp prażonymi orzechami i pestkami. Ozdabiaj natką pietruszki. Podaj z grzankami przygotowanymi z razowego pieczywa. Smacznego!
Źródła:
1. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.
2.Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów. Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński. Postępy Fitoterapii, 2015.
Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi. Święta Wielkanocne to też czas […]
Sprzyjająca aura sprawia, że chcemy więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu – stąd częstsze wyjazdy, grille, pikniki. Podpowiadamy jakie przekąski wybrać, aby weekendowy wypad był udany także pod względem kulinarnym. Warto pamiętać, że jeść należy wtedy gdy czujemy głód – jednak okazje piknikowe są trudne do zaplanowania; mogą się przeciągnąć lub też zostać skrócone np. przez deszcz. Z tych właśnie powodów warto zabrać ze sobą przekąski, […]
Jak twierdził Hipokrates: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Zdrowe odżywienia to dziś podstawa profilaktyki zdrowotnej i… naszego samopoczucia. Komponując codzienne menu bardzo ważne jest to, z jakich produktów będą przygotowywane nasze posiłki, by były pożywne, zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych… Jak twierdzą specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka WUM – jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia są dziś… […]