Latem najlepiej smakuje natura…

15.07.2014

Dla wszystkich, którzy podczas wakacji nie chcą brać urlopu od zdrowej diety, szczególnie polecamy bakalie bez konserwantów linii HELIO Natura.

Przed nami gorący okres urlopowy. Lipiec i sierpień to tradycyjny dla Polaków czas letnich wyjazdów – zarówno tych dłuższych, jak i weekendowych. Wielu z nas przygotowuje swoje sylwetki do letniego wypoczynku już od kilku miesięcy. Warto zatem nie zaprzepaścić dotychczasowych wysiłków i także w trakcie urlopowego wypoczynku urozmaicić naszą dietę bakaliami bez konserwantów linii HELIO Natura. Dzięki nim uzyskamy zdrowszy i nietuzinkowy wakacyjny posiłek.

Jak zapewniają specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz właściwości alkalizujące.

Ponadto dzięki niskiej zawartością sodu produkty HELIO Natura pomagają także utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, a duża zawartość błonnika predestynuje je do stałej obecności w diecie osób na dietach redukujących wagę. Są także bogate w witaminy, wartości odżywcze, mikro i makroelementy.

Dla osób zmagających się z alergiami, warto przypomnieć, że HELIO Natura nie zawiera konserwantów typowych w produkcji niektórych owoców suszonych, tj. dwutlenku siarki (E220) i kwasu sorbowego (E200).

Naturalnie dla zdrowiaJak twierdzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Siarczyny są szczególnie niebezpieczne dla astmatyków. Jako jedyne spośród substancji dodatkowych, zostały umieszczone na liście składników alergizujących opublikowanej przez Brytyjski Urząd Standardów Żywności.

Warto zatem sięgać po bakalie zarówno jako zdrową i energetyczną przekąskę, czy ciekawy, naturalny i dietetyczny dodatek do dań z grilla, sałatek, czy deserów.

Kulinarnych inspiracji możecie szukać zarówno w sekcji kulinarnej HELIO, jak i na naszym profilu www.facebook.com/HelioBakalie.

Przeczytaj więcej porad specjalistów w zakresie żywienia oraz dodatkowe informacje nt. bakalii bez konserwantów HELIO Natura.

Kontakt dla mediów

Magdalena Skibińska
Agencja PR
Grzegorz Sobociński
Kierownik Biura Zarządu i Marketingu

Skontaktuj się z nami

Masz pytania lub potrzebujesz informacji? Wybierz kontakt do odpowiedniego działu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *