Składniki

  • 9 grubych płatów śledziowych
  • 2/3 opakowania śliwek suszonych HELIO Natura
  • 1 opakowanie orzechów włoskich HELIO
  • 1 opakowanie pomidorów suszonych HELIO
  • 2,5 – 3 szklanki oleju lnianego
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przepisy Świąteczny przepis HELIO: Wigilijne śledzie z orzechową nutą

Coraz bliżej święta… dlatego jeśli szukacie inspiracji do przygotowania wyjątkowych, świątecznych specjałów, polecamy nasz sprawdzony przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego – Śledzie z suszonymi śliwkami HELIO Natura, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi HELIO. To tradycyjna, wigilijna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole! Najlepiej przygotować ją kilka dni przed pierwszą gwiazdką, by swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem zachwyciła naszych gości podczas wspólnej wieczerzy.

Apetyt na bakaliowe święta? Po więcej inspirujących przepisów zapraszamy również na nasz kanał „HELIO- Bakaliowe klimaty“ na Youtube.com z pomysłami na szybkie i efektowne świąteczne potrawy!

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Płaty śledziowe zalać wodą i odstawić, co jakiś czas wymieniać wodę na świeżą. Płaty moczyć tak długo, aż stopień ich słoności przypadnie nam do gustu. Pomidory suszone HELIO należy zalać letnią wodą i odstawić na ok. 20 minut, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w cienkie paski. Śliwki suszone HELIO Natura kroimy w paski, a orzechy włoskie HELIO grubo siekamy. W słoiku układamy warstwami kawałki śledzia, suszonych śliwek, orzechów i pomidorów. Warstwy przesypujemy szczyptą grubo mielonego pieprzu, następnie zalewamy olejem wszystkie składniki. Słoik z tak przygotowanymi śledziami i bakaliami zamykamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 – 4 dni.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się