Coraz bliżej święta… dlatego jeśli szukacie inspiracji do przygotowania wyjątkowych, świątecznych specjałów, polecamy nasz sprawdzony przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego – Śledzie z suszonymi śliwkami HELIO Natura, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi HELIO. To tradycyjna, wigilijna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole! Najlepiej przygotować ją kilka dni przed pierwszą gwiazdką, by swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem zachwyciła naszych gości podczas wspólnej wieczerzy.
Apetyt na bakaliowe święta? Po więcej inspirujących przepisów zapraszamy również na nasz kanał „HELIO- Bakaliowe klimaty“ na Youtube.com z pomysłami na szybkie i efektowne świąteczne potrawy!
Płaty śledziowe zalać wodą i odstawić, co jakiś czas wymieniać wodę na świeżą. Płaty moczyć tak długo, aż stopień ich słoności przypadnie nam do gustu. Pomidory suszone HELIO należy zalać letnią wodą i odstawić na ok. 20 minut, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w cienkie paski. Śliwki suszone HELIO Natura kroimy w paski, a orzechy włoskie HELIO grubo siekamy. W słoiku układamy warstwami kawałki śledzia, suszonych śliwek, orzechów i pomidorów. Warstwy przesypujemy szczyptą grubo mielonego pieprzu, następnie zalewamy olejem wszystkie składniki. Słoik z tak przygotowanymi śledziami i bakaliami zamykamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 – 4 dni.
Sernik z masą makową HELIO Zobacz więcej
Wegański pasztet z żurawiną i migdałami HELIO Zobacz więcej
Świąteczne ciasteczka z masami HELIO Zobacz więcej
Naleśniki z masą orzechową HELIO Zobacz więcej
Gofry z masą krówkową HELIO & Frappe Zobacz więcej
Kajmakowa owsianka z owocami Zobacz więcej