Coraz bliżej święta… dlatego jeśli szukacie inspiracji do przygotowania wyjątkowych, świątecznych specjałów, polecamy nasz sprawdzony przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego – Śledzie z suszonymi śliwkami HELIO Natura, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi HELIO. To tradycyjna, wigilijna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole! Najlepiej przygotować ją kilka dni przed pierwszą gwiazdką, by swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem zachwyciła naszych gości podczas wspólnej wieczerzy.
Apetyt na bakaliowe święta? Po więcej inspirujących przepisów zapraszamy również na nasz kanał „HELIO- Bakaliowe klimaty“ na Youtube.com z pomysłami na szybkie i efektowne świąteczne potrawy!
Płaty śledziowe zalać wodą i odstawić, co jakiś czas wymieniać wodę na świeżą. Płaty moczyć tak długo, aż stopień ich słoności przypadnie nam do gustu. Pomidory suszone HELIO należy zalać letnią wodą i odstawić na ok. 20 minut, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w cienkie paski. Śliwki suszone HELIO Natura kroimy w paski, a orzechy włoskie HELIO grubo siekamy. W słoiku układamy warstwami kawałki śledzia, suszonych śliwek, orzechów i pomidorów. Warstwy przesypujemy szczyptą grubo mielonego pieprzu, następnie zalewamy olejem wszystkie składniki. Słoik z tak przygotowanymi śledziami i bakaliami zamykamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 – 4 dni.
Rogaliki francuskie z masą orzechową HELIO Zobacz więcej
Rozgrzewająca zupa z Jackfruitem Zobacz więcej
Jackfruit w roli głównej! Zobacz więcej
Pistacjowa wariacja smakowa! Zobacz więcej
#Słoikowelove – Bakaliowe zdrowie Zobacz więcej
Świąteczne klasyki w kilka minut. Wideo przepisy na kompot z suszu i struclę z masą makową Zobacz więcej