Składniki

  • 500 ml (duży kubek) greckiego jogurtu
  • 200 ml maślanki
  • 50 dag świeżych ogórków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie orzechów włoskich HELIO
  • 1 opakowanie orzechów pekan HELIO
  • 1/2 opakowania mixu sałatkowego Italia HELIO
  • 1/4 opakowania berberysu HELIO Natura
  • sól, pieprz

Przepisy Chłodnik z chrupiącą posypką HELIO

W upalne, letnie dni przyda nam się odrobina ochłody, dlatego polecamy pyszny chłodnik z dodatkiem chrupiących bakalii HELIO. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa, która odżywia i jednocześnie orzeźwia! Zobaczcie najnowszy przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego na lekki chłodnik z posypką z orzechów HELIO 🙂

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Jogurt, maślankę, pokrojony koperek, połowę pokrojonego szczypiorku, posiekany czosnek, pozbawione pestek ogórki oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować tak, żeby kawałki ogórka były wyczuwalne. Doprawić solą, pieprzem, dodać połowę posiekanych orzechów włoskich i pekan HELIO. Resztę orzechów oraz mix sałatkowy HELIO uprażyć na suchej patelni.

Chłodnik podawać posypany prażonymi orzechami, berberysem HELIO Natura oraz pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się