Składniki

  • Popcornowa pizza pepperoni:
  • Opakowanie Popcornu do mikrofalówki HELIO Natura bez dodatku tłuszczu i soli
  • 3 – 4 łyżki Pestek dyni HELIO Natura
  • 3 – 4 łyżki Słonecznika łuskanego HELIO Natura
  • 10 dag startego parmezanu
  • kulka mozzarelli
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag kiełbasy chorizo lub kabanosów
  • gałązki bazylii
  • słodka mielona papryka
  • suszone zioła prowansalskie
  • Rodzynkowa cola (kwas chlebowy) – przygotuj 2 dni wcześniej
  • 25 dag czerstwego razowego chleba żytniego na zakwasie
  • 30 dag cukru
  • 1/2 opakowania rodzynek sułtańskich HELIO Natura
  • 2 dag drożdży piekarniczych
  • 5 – 6 łyżek miodu gryczanego
  • 1 cytryna
  • 5l wody

Przepisy Popcornowa pizza pepperoni z rodzynkową colą

Prezentujemy przedsmak kulinarnej przygody z HELIO w 2021 roku! Zobacz nasz przedpremierowy przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego na popcornową pizzę w duecie z rodzynkową colą:

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Popcornową pizza:
1. Popcorn przygotowany według przepisu na opakowaniu wsyp do miski. Dodaj starty parmezan, słonecznik łuskany oraz pestki dyni HELIO Natura. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi i mieloną papryką. Popcornową mieszankę wsyp do formy na tartę z wyjmowanym dnem lub na wyłożoną pergaminem blachę. Ugnieć lekko, formując spód popcornowej pizzy.

2. Na wierzchu ułóż plasterki kiełbasy, pomidorki i plasterki mozzarelli. Posyp listkami bazylii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekaj przez 20- 30 minut, aż ser się roztopi. Pozostaw w nagrzanym piekarniku jeszcze przez kilka minut.

3. Pizzę wyjmij z piekarnika, zsuń na płaski półmisek. Lekko ostudź. Udekoruj świeżymi ziołami i ewentualnie pozostałym popcornem. Pokrój promieniście na kawałki. Podaj z rodzynkową colą, która możesz wcześniej przygotować według z poniższego przepisu.

Rodzynkowa cola:

1. Chleb pokrój w kostkę, wysusz w piekarniku (przez ok. 1 godzinę w 50 stopniach). Zalej ciepłą przegotowaną wodą. Gdy ostygnie dodaj cukier (2 łyżki odsyp na karmel), miód i drożdże.

2. Na patelni roztop i skarmelizuj na brązowo 2 łyżki cukru. Karmel rozpuść w kilku łyżkach wody, dodaj do płynu z chlebem, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 12 godzin.

3. Napój przecedź. Do butelek z grubego szkła albo plastikowych włóż po plasterku cytryny i po łyżce rodzynek. Zalej przecedzonym napojem i zakorkuj. Butelki odstaw w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po 24 godzinach napój jest gotowy. Przechowuj w lodówce.

 

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się