Składniki

  • masa makowa z bakaliami HELIO
  • orzechy pekan HELIO
  • gotowe ciasto filo
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła

Przepisy Makowy zawijaniec HELIO

Zaproś do swojego domu bakalie i masę makową HELIO i… napisz z nami swoją świąteczną historię, pełną magicznych, niezapomnianych chwil!

Na zakończenie wigilijnej kolacji proponujemy makowego zawijańca, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Ciasto filo rozmrozić. Każdy z płatów układamy płasko i smarujemy roztopionym masłem. Na ten posmarowany kładziemy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem.Na jednym, dłuższym boku układamy łyżeczką wałek z masy makowej. Zwijamy w wałek. Zwijamy w ,,ślimaka” i układamy na środku tortownicy posmarowanej masłem. Kiedy cała forma jest już wypełniona zwiniętymi wałkami, ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy odrobiną posiekanych orzechów .

Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 min.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się