Dynię pieczemy do miękkości ok. 20 minut w 190 st.C, następnie studzimy i ugniatamy widelcem. Połowę dyni mieszamy z posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą oraz chili, dodajemy do tego połowę rodzynek HELIO Natura, kolendrę, sól i pieprz. Resztę dyni mieszamy z pozostałymi rodzynkami, posiekanymi orzechami i połową morwy białej suszonej HELIO Natura oraz sokiem pomarańczowym i cynamonem. W kolejnym kroku, we wrzątku rozpuszczamy masło i studzimy.
Następnie z mąki i ciepłej wody z masłem zagniatamy ciasto i wykrawamy krążki. Połowę krążków obkładamy farszem z chili i zlepiamy, a na reszcie krążków ciasta kładziemy farsz słodki i również zlepiamy. Pierogi słodkie i wytrawne gotujemy w oddzielnych garnkach z osolonym wrzątkiem, ok. 2 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Na 4 łyżkach masła przesmażamy EKO Pestki dyni HELIO Natura i polewamy pierogi wytrawne. Na pozostałym maśle – przesmażamy pozostałą morwę białą oraz płatki migdałowe HELIO i polewamy słodkie pierogi, dodatkowo posypujemy cukrem i cynamonem.
Przepis na Wigilię – tradycyjny makowiec Zobacz więcej
Ryba z puree dyniowo- żurawinowym Zobacz więcej
Gwiazda Betlejemska z masą makową HELIO wraz z Kutią HELIO Zobacz więcej
Szybkie przepisy z masami krówkowymi na co dzień i na święta Zobacz więcej
Zapiekany camembert z orzechami w kajmaku HELIO Zobacz więcej
Pieczone jabłka z dodatkiem suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów włoskich Zobacz więcej