Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • wanilia mielona
  • 40 ml spirytusu
  • skórki pomarańczowe HELIO
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • marmolada wieloowocowa
  • Lukier – składniki:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Przepisy Pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO

Najsłodszy dzień roku – Tłusty Czwartek to doskonała okazja, by samodzielnie przygotować pyszne, domowe pączki z bakaliami HELIO! Polecamy sprawdzone przepisy na najlepsze słodkie przysmaki na Ostatki 2019: pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO, pączki nadziewane suszonymi morelami HELIO Natura lub pączki z masą makową HELIO 🙂

Udostępnij przepis

Przygotowanie Pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mleka oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać rozrobiony rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać rękami tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne, następnie uformować  kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 h). Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, a na środek każdego krążka – nakładać marmoladę i skleić formując w dłoni kulkę. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe pączki udekorować lukrem i skórką pomarańczową HELIO.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się