Bogato przyozdobione choinki, świąteczne spoty reklamowe i śnieg za oknem – oho, zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Ten powtarzający się co roku scenariusz zaskakuje już tylko najmłodszych, a dorośli – starają się tłumić zapędy swoich pociech, kuszonych atrakcyjnymi gadżetami na każdym kroku. Jednak prawdziwym clou całego świętowania jest wigilijna wieczerza z suto zastawionym stołem. Wyobrażacie sobie ją bez tradycyjnego makowca?
Odpowiedź jest prosta: nie, nie wyobrażamy sobie. Szczególnie, że przygotowanie ciasta w oparciu o gotową masę makową z suszonymi owocami skraca cały proces i nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Do dzieła, ale najpierw…
Spożywanie makowca w wigilię Bożego Narodzenia podyktowane jest nie tylko wyśmienitym smakiem, ale także mocnym zakorzenieniem w ludowej kulturze i jej wierzeniach. Według niektórych przesądów mak spożywany w tym okresie miał zapewnić szczęście, natomiast „dziewczyny tarły mak na Wigilię, aby rychło wyjść za mąż”. Ze względu na to, że mak jest rośliną zawierającą w makówce tysiące nasion, w tradycji chrześcijańskiej stał się symbolem płodności, urodzaju oraz spokojnego snu.
Sam proces jest naprawdę prosty. Na samym początku przygotuj kubek, wkrusz do niego drożdże, wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Następnie przykryj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeżeli chcesz ułatwić rozwój drożdży – dodatkowo wstaw kubek na kilka minut do gorącej wody.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem, laskę wanilii przetnij na pół, a łyżeczką wyłuskaj ziarenka i dodaj je do ubitej masy. Wszystko wymieszaj z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
Teraz już tylko musisz wyrobić dość luźne ciasto – ugniataj je do momentu, w którym zacznie odchodzić od ręki. Następnie przykryj ścierką i odstaw na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa
Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia samego maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Nie musisz też dodawać suszonych owoców, ponieważ już sam produkt zawiera odpowiednie proporcji bakalii, rodzynek etc.
Ostatnim etapem jest pokrycie ciasta masą i zawinięcie go w roladę. Pamiętaj, żeby dokładnie skleić je na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Teraz tylko wystarczy nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C i włożyć do niego ciasto na około 50 minut. Dla urozmaicenia: wystudzone rolady makowe możesz polać polewą czekoladową i przyozdobić skórką pomarańczową.
Smacznego!
Deser serowo- makowy z masami HELIO Zobacz więcej
Domowy zimowy grzaniec Zobacz więcej
Sałatka z suszoną żurawiną i EKO orzechami włoskimi Zobacz więcej
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO Zobacz więcej
KARP Z BAKALIAMI Zobacz więcej
Burgery z żurawiną i sosem orzechowym Zobacz więcej