Składniki

  • opakowanie Daktyli Deglet Nour HELIO Natura
  • opakowanie Fig suszonych HELIO Natura
  • opakowanie EKO Orzechów włoskich HELIO Natura
  • opakowanie Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu
  • 1/2 opakowania Pistacji prażonych HELIO Natura bez dodatku soli
  • 10 dag serka koziego
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 100 ml białego wina
  • 5 dag cienkich plasterków szynki dojrzewającej
  • 2 łyżki miodu
  • świeże zioła

Przepisy Przekąski z fig i daktyli nadziewane orzechami HELIO Natura

Szukasz oryginalnych, szybkich i zdrowych przekąsek na kameralne spotkania z rodziną lub przyjaciółmi? Nasze figi i daktyle nadziewane chrupiącymi orzechami HELIO Natura będą niezastąpione nie tylko podczas karnawału! Sprawdzą się także jako małe co nieco w ciągu dnia między posiłkami 😉 Sięgnij po naturalnie smaczne i zdrowe bakalie bez konserwantów HELIO Natura i wypróbuj nasz przepis z najnowszego Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2021! Czas na wykwintne, domowe przekąski HELIO, którym nikt się nie oprze!

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Figi i daktyle HELIO Natura natnij wzdłuż na połówki, nie przecinając ich do końca – tak, aby połówki pozostały połączone, następnie skrop winem i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj dwa orzechowe nadzienia. Serek kozi utrzyj z połową posiekanych EKO orzechów włoskich HELIO Natura, natomiast ser pleśniowy – z połową posiekanych orzechów laskowych.

Figi nadziewaj serkiem kozim z orzechami włoskimi, dodatkowo w nadzienie w każdej fidze – włóż po 2 lub 3 połówki orzechów włoskich HELIO Natura. Figi posmaruj miodem i posyp drobno posiekanymi orzechami pistacjowymi. Z kolei daktyle napełnij nadzieniem z sera pleśniowego, do każdego daktyla włóż dodatkowo po 2- 3 całe orzechy laskowe HELIO Natura. Połowę nadziewanych daktyli zawiń w cienkie paseczki szynki dojrzewającej. Tak przygotowane figi i daktyle ułóż na półmisku oraz udekoruj świeżymi listkami ziół.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się