Dom wypełniony cudownym zapachem bakaliowych specjałów, makowych wypieków czy aromatyczną szarlotką z suszonych owoców… to sekret smakowitych świąt, ale też bożonarodzeniowa tradycja, w którą doskonale wpisują się bakalie HELIO.
Dla miłośników bardziej tradycyjnych ciast mamy świetny przepis na szarlotkę z suszonymi owocami od HELIO, której uzupełnieniem może być zimowa herbata.
Szarlotka z suszonymi owocami HELIO:
Owoce suszone namaczamy przez 30 minut. Sypkie składniki łączymy. Do tortownicy posmarowanej masłem wsypujemy 1/3 suchych składników, na to ½ startego jabłka i suszonych owoców, następnie kolejno przekładamy suche składniki z jabłkiem i suchymi składnikami. Na wierzch ścieramy masło. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Zimowa herbata lub bezalkoholowy grzaniec:
Zagotuj pół litra wody. Do naczynia wsyp około 2-3 łyżki herbaty i zaparz pod przykryciem 3-5 minut (w zależności od tego, jak mocną herbatę lubisz). Do naparu z czarnej herbaty dodaj ulubione dodatki. Przykryj ponownie gorący napój na 1-2 minuty.
Gotowe !
Jagielnik makowy od HELIO Zobacz więcej
BABECZKI MAKOWO-ŻURAWINOWE Zobacz więcej
Przepis na Wigilię – tradycyjny makowiec Zobacz więcej
Makowo-serowe ciastka francuskie HELIO Zobacz więcej
Dorsz pod pistacjową panierką pieczony z warzywami Zobacz więcej
PIECZONY CAMEMBERT Z ORZECHAMI HELIO I KONFITURĄ CEBULOWO – ŻURAWINOWĄ Zobacz więcej