Urodziny dziecka to taka okazja, kiedy możemy udowodnić, że da się upiec ciasto, które będzie pożywne i zdrowe, będzie miało minimalną zawartość cukru i na pewno nie będzie zawierało szkodliwych substancji.
Przedstawiamy przepis na tort cukiniowo-migdałowy
Tort cukiniowo – migdałowy
Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy i witaminę C.
Składniki na ciasto:
2 cukinie 4 jajka Paczka migdałów (należy je zmielić) 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu, soli i gałki muszkatołowej skórka z pomarańczy Składniki na krem:
Mała paczka suszonych fig 50g suszonych daktyli 50g suszonych śliwek 50 g płatków migdałowych Łyżeczka miodu Skórka z cytryny Kilka utartych ziaren kardamonu Szklanka wody Szklanka gęstego jogurtu naturalnego, koziego lub greckiego
Cukinie ścieramy na tarce na drobno, solimy. Zostawiamy na kwadrans, żeby puściła soki. Następnie odciskamy nadmiar wody. Żółtka ucieramy z miodem, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, utarte ziarna kardamonu, startą skórkę z pomarańczy, mielone migdały i proszek do pieczenia lub sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię i łączymy z resztą składników. Dodajemy ubite białka. Na koniec przelewamy ciasto do okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni piekarniku przez około 30-40 min. . Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy (aby powstały dwa krążki).
Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki oprócz jogurtu wrzucamy do garnka i dusimy przez 20 min na wolnym ogniu. Następnie studzimy i mieszamy z jogurtem. Gotowy krem wlewamy na ciasto, przykrywamy drugim krążkiem ciasta i kremem smarujemy również wierzch. Następnie wierzch posypujemy skórką z cytryny i pokrojonymi w kostkę figami, daktylami i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
Smacznego!
Zima to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego organizm potrzebuje największego wsparcia, by lepiej radził sobie z infekcjami. Nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale mamy wpływ na to, co jemy. Dlatego, komponując odpowiednią dietę z dużą dawką witamin i wartościowych składników- możemy zwiększyć siły obronne w walce z wirusami. Sprawdź, co warto jeść, by naturalnie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Polecamy: menu HELIO na odporność. Układ immunologiczny ma za zadanie przede wszystkim […]
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]