Urodziny dziecka to taka okazja, kiedy możemy udowodnić, że da się upiec ciasto, które będzie pożywne i zdrowe, będzie miało minimalną zawartość cukru i na pewno nie będzie zawierało szkodliwych substancji.
Przedstawiamy przepis na tort cukiniowo-migdałowy
Tort cukiniowo – migdałowy
Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy i witaminę C.
Składniki na ciasto:
2 cukinie 4 jajka Paczka migdałów (należy je zmielić) 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu, soli i gałki muszkatołowej skórka z pomarańczy Składniki na krem:
Mała paczka suszonych fig 50g suszonych daktyli 50g suszonych śliwek 50 g płatków migdałowych Łyżeczka miodu Skórka z cytryny Kilka utartych ziaren kardamonu Szklanka wody Szklanka gęstego jogurtu naturalnego, koziego lub greckiego
Cukinie ścieramy na tarce na drobno, solimy. Zostawiamy na kwadrans, żeby puściła soki. Następnie odciskamy nadmiar wody. Żółtka ucieramy z miodem, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, utarte ziarna kardamonu, startą skórkę z pomarańczy, mielone migdały i proszek do pieczenia lub sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię i łączymy z resztą składników. Dodajemy ubite białka. Na koniec przelewamy ciasto do okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni piekarniku przez około 30-40 min. . Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy (aby powstały dwa krążki).
Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki oprócz jogurtu wrzucamy do garnka i dusimy przez 20 min na wolnym ogniu. Następnie studzimy i mieszamy z jogurtem. Gotowy krem wlewamy na ciasto, przykrywamy drugim krążkiem ciasta i kremem smarujemy również wierzch. Następnie wierzch posypujemy skórką z cytryny i pokrojonymi w kostkę figami, daktylami i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
Smacznego!
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Chcesz zadbać o formę w nowym roku, ale nie wiesz od czego zacząć? Produkty So Soft! ułatwią Ci to zadanie! Zbuduj z HELIO swój plan zdrowego odżywiania i rozpoczynaj każdy dzień dużą dawką naturalnej energii! Jeśli na Twojej liście postanowień noworocznych znalazł się zdrowy styl życia, nie pozwól, aby początkowy brak motywacji wybił Cię z rytmu i postaw na zdrowe nawyki! Wybierz się w podróż po dobrą formę… małymi kroczkami. Zaplanuj […]
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło […]