Sport, a korzyści dla zdrowia
Wiosna to idealny czas, aby w naszym codziennym życiu pojawiło się więcej ruchu. Sport na świeżym powietrzu to jeden z lepszych wyborów, dzięki którym pozostaniemy na dłużej w pełni sił i witalności [1]. To także doskonałe rozwiązanie na spędzenie wolnego czasu z najbliższymi lub zrelaksowanie się po dniu pełnym wrażeń i obowiązków. Świetnym pomysłem będzie długi spacer, zabawy w ogrodzie lub wycieczka rowerowa w otoczeniu natury, która z dnia na dzień coraz bardziej budzi się do życia. Warto jest pamiętać, że regularna aktywność fizyczna to nie tylko poprawa kondycji psychicznej lecz także szereg korzyści dla naszego ciała. Dzięki temu możemy zaobserwować wzrost wydolności układu oddechowego (świeże powietrze wzmaga ten efekt), a także widoczne zmniejszenie ryzyka powstawania wielu dolegliwości, m.in. otyłości, chorób serca, nowotworów, czy zwyrodnień stawów [2].
Co jeść, by poczuć się lepiej?
Należy jednak mieć na uwadze, że intensywny ruch, zwłaszcza ten na dworze, sprawia, że organizm potrzebuje większej ilości energii, aby mieć jej zapas na czas trwania tej czynności i dobre samopoczucie po [3]. Właśnie dlatego warto jest zadbać o naturalne i zdrowe przekąski, które korzystnie wpłyną na efektywność wysiłku fizycznego i lepszą regenerację organizmu. Doskonałym przykładem są produkty z linii HELIO. Łuskane ziarna słonecznika czy pieczone pestki dyni to wspaniałe źródło roślinnego białka, które przyczynia się do prawidłowej pracy mięśni i utrzymania zdrowych kości [4]. Figi suszone HELIO So Soft, jak również orzechy włoskie i migdały HELIO Natura także znajdą swoje zastosowanie jako idealne przekąski treningowe, bowiem obfitują w magnez, czyli składnik mineralny przyczyniający się do zmniejszenia uczucia znużenia i utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego [4]. Ruch na świeżym powietrzu to jedna z lepszych form dotlenienia organizmu. Dobrze jest pamiętać o żelazie, które pomaga w prawidłowym transporcie tlenu do komórek. Do naturalnych jego źródeł możemy zaliczyć rodzynki sułtańskie HELIO Natura. Z kolei suszony jackfruit HELIO Natura oraz daktyle HELIO So Soft to produkty charakteryzujące się znaczącą zawartością węglowodanów i błonnika pokarmowego – niezbędnych nam składników pełniących kluczową rolę w regeneracji mięśni, dostarczaniu odpowiedniej ilości „paliwa” w trakcie wysiłku fizycznego i regulowaniu perystaltyki jelitowej przewodu pokarmowego [3, 4].
Produkty z linii HELIO Natura nie tylko urzekną Was smakiem, ale także zauważycie realne korzyści z ich jedzenia w kontekście lepszego treningu. Warto wprowadzić je do codziennej, zbilansowanej diety każdego ochotnika aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. W końcu grunt to zdrowie!
Autorką artykułu jest Ewa Białecka – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]
Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować. Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania […]
Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów. Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się […]