Sport, a korzyści dla zdrowia
Wiosna to idealny czas, aby w naszym codziennym życiu pojawiło się więcej ruchu. Sport na świeżym powietrzu to jeden z lepszych wyborów, dzięki którym pozostaniemy na dłużej w pełni sił i witalności [1]. To także doskonałe rozwiązanie na spędzenie wolnego czasu z najbliższymi lub zrelaksowanie się po dniu pełnym wrażeń i obowiązków. Świetnym pomysłem będzie długi spacer, zabawy w ogrodzie lub wycieczka rowerowa w otoczeniu natury, która z dnia na dzień coraz bardziej budzi się do życia. Warto jest pamiętać, że regularna aktywność fizyczna to nie tylko poprawa kondycji psychicznej lecz także szereg korzyści dla naszego ciała. Dzięki temu możemy zaobserwować wzrost wydolności układu oddechowego (świeże powietrze wzmaga ten efekt), a także widoczne zmniejszenie ryzyka powstawania wielu dolegliwości, m.in. otyłości, chorób serca, nowotworów, czy zwyrodnień stawów [2].
Co jeść, by poczuć się lepiej?
Należy jednak mieć na uwadze, że intensywny ruch, zwłaszcza ten na dworze, sprawia, że organizm potrzebuje większej ilości energii, aby mieć jej zapas na czas trwania tej czynności i dobre samopoczucie po [3]. Właśnie dlatego warto jest zadbać o naturalne i zdrowe przekąski, które korzystnie wpłyną na efektywność wysiłku fizycznego i lepszą regenerację organizmu. Doskonałym przykładem są produkty z linii HELIO. Łuskane ziarna słonecznika czy pieczone pestki dyni to wspaniałe źródło roślinnego białka, które przyczynia się do prawidłowej pracy mięśni i utrzymania zdrowych kości [4]. Figi suszone HELIO So Soft, jak również orzechy włoskie i migdały HELIO Natura także znajdą swoje zastosowanie jako idealne przekąski treningowe, bowiem obfitują w magnez, czyli składnik mineralny przyczyniający się do zmniejszenia uczucia znużenia i utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego [4]. Ruch na świeżym powietrzu to jedna z lepszych form dotlenienia organizmu. Dobrze jest pamiętać o żelazie, które pomaga w prawidłowym transporcie tlenu do komórek. Do naturalnych jego źródeł możemy zaliczyć rodzynki sułtańskie HELIO Natura. Z kolei suszony jackfruit HELIO Natura oraz daktyle HELIO So Soft to produkty charakteryzujące się znaczącą zawartością węglowodanów i błonnika pokarmowego – niezbędnych nam składników pełniących kluczową rolę w regeneracji mięśni, dostarczaniu odpowiedniej ilości „paliwa” w trakcie wysiłku fizycznego i regulowaniu perystaltyki jelitowej przewodu pokarmowego [3, 4].
Produkty z linii HELIO Natura nie tylko urzekną Was smakiem, ale także zauważycie realne korzyści z ich jedzenia w kontekście lepszego treningu. Warto wprowadzić je do codziennej, zbilansowanej diety każdego ochotnika aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. W końcu grunt to zdrowie!
Autorką artykułu jest Ewa Białecka – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach. Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego. Ziarno […]
Przepis HELIO na udany dzień? Poranny posiłek bogaty w błonnik, węglowodany, witaminy i minerały, który zapewni nam zastrzyk energii i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie! Sprawdźcie, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie na dzień dobry! Poranny posiłek ma za zadanie rozruszać nas po nocnej przerwie, przyspieszyć przemianą materii i pobudzić układ trawienny do pracy, ale także zapewnić koncentrację, odporność i… poprawić samopoczucie! Według Instytutu Żywności i Żywienia, śniadanie należy […]
Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? […]