Wiosna zawitała u nas na dobre. Często wraz z jej nadejściem czujemy przypływ motywacji do wprowadzenia zmian w swoim stylu życia. Chcemy odżywiać się zdrowo i czuć się lekko – w końcu to dobry moment na przygotowanie sylwetki do upragnionego lata. Odpuść stosowanie detoksów, głodówek czy diet sokowych. Z oczyszczaniem organizmu doskonale radzą sobie Twoje narządy – Ty zadbaj o to, aby dostarczyć im wszystkiego co niezbędne, spożywając zbilansowane i urozmaicone posiłki.
Jak powinna wyglądać wiosenna dieta, która będzie sprzyjała nie tylko dobremu samopoczuciu, ale również szczupłej sylwetce?
Przede wszystkim musi być bogata w warzywa i owoce, które warto dodawać do każdego posiłku. Ważna jest także obecność pełnowartościowego białka w postaci chudego mięsa, nabiału, nasion roślin strączkowych czy orzechów. Pieczone nerkowce i migdały Helio dostarczą nie tylko korzystne białko roślinne, ale również składniki mineralne: wapń i fosfor, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego [1].
W zbilansowanej diecie wiosennej powinny pojawić się również węglowodany, które stanowią główne źródło energii i zawierają związki wpływające na poprawę samopoczucia: magnez, cynk oraz witaminy z grupy B [2]. Wybieraj węglowodany w postaci kasz, razowych makaronów, pełnoziarnistego pieczywa oraz suszonych owoców takich jak śliwki So Soft Helio Natura. Dostarczają one również cenny błonnik pokarmowy – składnik szczególnie ważny w diecie odchudzającej, ze względu na zwiększanie treści pokarmowej, co z kolei przekłada się na uczucie sytości [2].
Niemniej ważne w diecie wiosennej są tłuszcze. Często spotykamy się z przekonaniem, że chcąc schudnąć, należy unikać wszystkich tłuszczy, co nie jest zgodne z prawdą. Jest to makroskładnik tak samo ważny jak białko czy węglowodany i niezbędny do tego, aby prawidłowo zbilansować całą dietę. Bardzo istotne jest jednak źródło tłuszczu, dlatego na wiosnę ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, które są bogate w niekorzystne nasycone kwasy tłuszczowe. Wybieraj oleje roślinne, pestki, nasiona i orzechy. Dostarczają one tzw. zdrowe tłuszcze, które wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę serca [3]. Wdrożenie ich do diety jest banalnie proste. Wystarczy, że dodasz pestki dyni Helio do sałatki albo posypiesz kanapki słonecznikiem łuskanym Helio. Sezam Helio sprawdzi się idealnie jako dodatek do jogurtu z owocami.
Wiosenna dieta odchudzająca musi być różnorodna – dzięki temu mamy pewność, że dostarczamy do organizmu wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wprowadzenie kilku drobnych zmian w diecie sprawi, że Twój organizm odwdzięczy Ci się dobrym zdrowiem i sylwetką na lata, a nie tylko na nadchodzące lato!
Zainspiruj się do zmian z naszym przykładowym wiosennym menu:
Śniadanie:
Czekoladowa owsianka z mięsistymi bakaliami HELIO Natura So Soft – daktylami, suszoną żurawiną i figami
II śniadanie:
Kanapka z pastą z ekologicznych nasion słonecznika Helio Natura, rzodkiewką i szczypiorkiem
Obiad:
Pomidorowe curry z kurczaka z warzywami i brązowym ryżem posypane prażonymi orzechami nerkowca Helio Natura
Kolacja:
Sałatka szpinakowa z gruszką, serem blue i ekologicznymi orzechami włoskimi Helio Natura
Autorką artykułu jest Marta Białek – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
Źródło:
Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci….. Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich […]
Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita […]
Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, […]