Dietetyk HELIO: Wiosenna dieta odchudzająca oraz przykładowe menu

Wiosna zawitała u nas na dobre. Często wraz z jej nadejściem czujemy przypływ motywacji do wprowadzenia zmian w swoim stylu życia. Chcemy odżywiać się zdrowo i czuć się lekko – w końcu to dobry moment na przygotowanie sylwetki do upragnionego lata. Odpuść stosowanie detoksów, głodówek czy diet sokowych. Z oczyszczaniem organizmu doskonale radzą sobie Twoje narządy – Ty zadbaj o to, aby dostarczyć im wszystkiego co niezbędne, spożywając zbilansowane i urozmaicone posiłki. 

Jak powinna wyglądać wiosenna dieta, która będzie sprzyjała nie tylko dobremu samopoczuciu, ale również szczupłej sylwetce?

Przede wszystkim musi być bogata w warzywa i owoce, które warto dodawać do każdego posiłku. Ważna jest także obecność pełnowartościowego białka w postaci chudego mięsa, nabiału, nasion roślin strączkowych czy orzechów. Pieczone nerkowce i migdały Helio dostarczą nie tylko korzystne białko roślinne, ale również składniki mineralne: wapń i fosfor, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego [1].

W zbilansowanej diecie wiosennej powinny pojawić się również węglowodany, które stanowią główne źródło energii i zawierają związki wpływające na poprawę samopoczucia: magnez, cynk oraz witaminy z grupy B [2]. Wybieraj węglowodany w postaci kasz, razowych makaronów, pełnoziarnistego pieczywa oraz suszonych owoców takich jak śliwki So Soft Helio Natura. Dostarczają one również cenny błonnik pokarmowy – składnik szczególnie ważny w diecie odchudzającej, ze względu na zwiększanie treści pokarmowej, co z kolei przekłada się na uczucie sytości [2].

Niemniej ważne w diecie wiosennej są tłuszcze. Często spotykamy się z przekonaniem, że chcąc schudnąć, należy unikać wszystkich tłuszczy, co nie jest zgodne z prawdą. Jest to makroskładnik tak samo ważny jak białko czy węglowodany i niezbędny do tego, aby prawidłowo zbilansować całą dietę. Bardzo istotne jest jednak źródło tłuszczu, dlatego na wiosnę ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, które są bogate w niekorzystne nasycone kwasy tłuszczowe. Wybieraj oleje roślinne, pestki, nasiona i orzechy. Dostarczają one tzw. zdrowe tłuszcze, które wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę serca [3]. Wdrożenie ich do diety jest banalnie proste. Wystarczy, że dodasz pestki dyni Helio do sałatki albo posypiesz kanapki słonecznikiem łuskanym Helio. Sezam Helio sprawdzi się idealnie jako dodatek do jogurtu z owocami.

Wiosenna dieta odchudzająca musi być różnorodna – dzięki temu mamy pewność, że dostarczamy do organizmu wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wprowadzenie kilku drobnych zmian w diecie sprawi, że Twój organizm odwdzięczy Ci się dobrym zdrowiem i sylwetką na lata, a nie tylko na nadchodzące lato!

Zainspiruj się do zmian z naszym przykładowym wiosennym menu:

Śniadanie:

Czekoladowa owsianka z mięsistymi bakaliami HELIO Natura So Soft – daktylami, suszoną żurawiną i figami

II śniadanie:

Kanapka z pastą z ekologicznych nasion słonecznika Helio Natura, rzodkiewką i szczypiorkiem

Obiad:

Pomidorowe curry z kurczaka z warzywami i brązowym ryżem posypane prażonymi orzechami nerkowca Helio Natura

Kolacja:

Sałatka szpinakowa z gruszką, serem blue i ekologicznymi orzechami włoskimi Helio Natura

Autorką artykułu jest Marta Białek – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.

Źródło:

  1. “Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie” pod red. Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stoś, Jadwigi Charzewskiej,  Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  2. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.
  3. “Wege – dieta roślinna w praktyce”. Iwona Kibil, redakcja naukowa Danuta Gajewska. Wydawnictwo PZWL, 2020.

Udostępnij artykuł