Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego….
Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi i rodziną . Efekt zawsze rozpływa się w ustach, zostawiając na długo maślany i śmietankowy smak dzieciństwa. Spróbujcie zresztą sami.
A potem szukajcie po kieszonkach przedszkolnych spódniczek i szkolnych plecakach zmiętych papierków. Bo tylko to, z nich zostanie :-).
Domowa krówka ciągutka – prosta i szybka
Domowe Krówki
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego 150g cukru 65g masła W wersji dla leniuchów wystarczy masa krówkowa HELIO – dostępna w 6 smakach.
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku o grubym dnie i gotować na małym ogniu ciągle mieszając- aż masa nabierze beżowego koloru i będzie gęsta – długo gęstnieje, ale jak już zacznie to bardzo szybko wszystko się dzieje i łatwo można przypalić masę. Gotową masę przelać do foremki wyłożonej folią spożywczą – folię posmaruj masłem- krówki łatwiej od niej odejdą. Odstawić do przestygnięcia. Formę wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy masa zastygnie pokroić ją w sześciany i powstałe cukierki zawinąć w papier lub celofan.
Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi. Święta Wielkanocne to też czas […]
Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach. Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego. Ziarno […]
Kiedy za oknem robi się szaro, często dopada nas zmęczenie i zły humor. Niedobór słońca wpływa na zmniejszenie wydzielania witaminy D przez organizm, a my odczuwamy brak energii i chęci do działania. Jak się przed tym bronić i mimo jesiennej szarugi nie pozwolić dopaść się chandrze? Sposobów jest kilka. Ruch to zdrowie! I nie tylko jesienią. Zachęcamy do aktywności przez cały rok – niezależnie od pogody. Niekoniecznie musi to być bieganie, jazda na rowerze czy siłownia. […]