Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi.
Święta Wielkanocne to też czas spotkań z najbliższymi. Warto zadbać o odpowiednie menu, którego wyjątkowym dodatkiem będą bakalie od marki HELIO.
Najpopularniejszym wielkanocnym wypiekiem jest mazurek. W składzie ciasto powinno mieć rodzynki, figi lub daktyle. W dawnych czasach gospodynie specjalizowały się w mazurkach, przekazywały sobie przepisy na nie zapisane na karteczkach lub w zeszytach. Niektóre z tych starych zapisów są największym rodzinnym skarbem. Warto to docenić, bo przepisy naszych ciotek, babek i matek to skarbnica polskiej tradycji kulinarnej.
Tradycyjnym polskim wypiekiem jest również baba wielkanocna. Dawniej upieczenie tego ciasta było pracochłonnie i zużywano do niego drogich składników. Dzisiaj możemy do babki dodać powszechnie dostępne migdały, rodzynki, żurawinę suszoną, migdały. Piękna słomkowo-żółta baba może zostać przyozdobiona polewą z pastylek HELIO. Prezentuje się wówczas wyjątkowo pysznie i dostojnie. Jak na babę przystało:)
W każde święta warto wyjść poza schematy kulinarne. Bakalie z powodzeniem możemy zastosować do przygotowania mięs, drobiu czy ryby. Pstrąg z migdałami, dziczyzna z żurawiną czy pieczeń wieprzowa ze śliwkami. Wyjątkowo wykwintnym daniem jest tez jagniecina w migdałowych płatkach. To danie to kwintesencja smaku i elegancji. Spróbujmy pobawić się przepisami, kucharza ogranicza tylko jego lub jej wyobraźnia :-).
Tradycyjna baba ludowa – przepis
Składniki:
1 kg mąki, 6 jajek, 2 szklanki cukru, 15 dag drożdży, 25 dag masła, szklanka mleka, 20 dag rodzynek HELIO, paczka orzechów włoskich HELIO, dowolna polewa HELIO Przepis: Przygotowujemy zaczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, trochę mleka i mieszając, rozpuszczamy. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Na miskę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 6 jaj, cukier i dolewamy zaczyn. Dolewamy roztopione i przestudzone masło i szklankę mleka. Wszystko wyrabiamy ok. 15 min. Ciasto będzie rzadkie. Wsypujemy namoczone rodzynki (w mleku lub alkoholu) i obtoczone w mące, oraz przysmażone na patelni orzechy włoskie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość. Później przelewamy je do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką dużej formy z kominkiem. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Babę dekorujemy polewą.
Coraz krótsze dni, mniej słońca, zmiany temperatury, chłody i szarugi… Jesienna aura nie pozostaje obojętna dla naszego organizmu. Nie tylko negatywnie wpływa na nasze samopoczucie, ale też obniża naszą odporność i sprzyja różnego rodzaju infekcjom. Dlatego, jeśli chcesz, by jesień była przyjemna, smaczna i zdrowa – zadbaj z HELIO o odpowiednią dietę, która naturalnie wzmocni Twój organizm oraz umili jesienne dni i chłodne wieczory! Jesienny niezbędnik HELIO By wesprzeć układ immunologiczny, […]
Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? […]
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]