Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi.
Święta Wielkanocne to też czas spotkań z najbliższymi. Warto zadbać o odpowiednie menu, którego wyjątkowym dodatkiem będą bakalie od marki HELIO.
Najpopularniejszym wielkanocnym wypiekiem jest mazurek. W składzie ciasto powinno mieć rodzynki, figi lub daktyle. W dawnych czasach gospodynie specjalizowały się w mazurkach, przekazywały sobie przepisy na nie zapisane na karteczkach lub w zeszytach. Niektóre z tych starych zapisów są największym rodzinnym skarbem. Warto to docenić, bo przepisy naszych ciotek, babek i matek to skarbnica polskiej tradycji kulinarnej.
Tradycyjnym polskim wypiekiem jest również baba wielkanocna. Dawniej upieczenie tego ciasta było pracochłonnie i zużywano do niego drogich składników. Dzisiaj możemy do babki dodać powszechnie dostępne migdały, rodzynki, żurawinę suszoną, migdały. Piękna słomkowo-żółta baba może zostać przyozdobiona polewą z pastylek HELIO. Prezentuje się wówczas wyjątkowo pysznie i dostojnie. Jak na babę przystało:)
W każde święta warto wyjść poza schematy kulinarne. Bakalie z powodzeniem możemy zastosować do przygotowania mięs, drobiu czy ryby. Pstrąg z migdałami, dziczyzna z żurawiną czy pieczeń wieprzowa ze śliwkami. Wyjątkowo wykwintnym daniem jest tez jagniecina w migdałowych płatkach. To danie to kwintesencja smaku i elegancji. Spróbujmy pobawić się przepisami, kucharza ogranicza tylko jego lub jej wyobraźnia :-).
Tradycyjna baba ludowa – przepis
Składniki:
1 kg mąki, 6 jajek, 2 szklanki cukru, 15 dag drożdży, 25 dag masła, szklanka mleka, 20 dag rodzynek HELIO, paczka orzechów włoskich HELIO, dowolna polewa HELIO Przepis: Przygotowujemy zaczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, trochę mleka i mieszając, rozpuszczamy. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Na miskę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 6 jaj, cukier i dolewamy zaczyn. Dolewamy roztopione i przestudzone masło i szklankę mleka. Wszystko wyrabiamy ok. 15 min. Ciasto będzie rzadkie. Wsypujemy namoczone rodzynki (w mleku lub alkoholu) i obtoczone w mące, oraz przysmażone na patelni orzechy włoskie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość. Później przelewamy je do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką dużej formy z kominkiem. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Babę dekorujemy polewą.
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zaczynamy coraz częściej zerkać na półkę z różnego rodzaju łakociami. Wtedy cierpimy i staramy się nie ulec pokusie pustych kalorii. Czy jest jakaś alternatywa dla kuszących na każdym kroku słodkości? Pamiętaj dietetyku młody, nie… Znakomitym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które zawierają dużą dawkę węglowodanów, ale nie są aż tak obfite w tłuszcze. Pamiętaj, że to właśnie tego typu połączenie tuczy najbardziej. Suszone morele, figi […]
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych […]