Zbliżająca się Wielkanoc to znane rytuały, które odtwarzamy co roku – jednak to jak świętujemy Wielkanoc obecnie jest efektem zmian, które zachodziły przez całe wieki.
Poznajcie kilka ciekawostek, które rzucają nowe światło na zwyczaje wielkanocne.
Niedziela Palmowa – Niedziela Palmowa nie zawsze była tylko palmową, ten dzień nazywano również Wierzbną lub Kwietną. Zwyczaj przystrajania gałązek wierzbowych i leszczynowych jest starosłowiański i łączy się ze świętem wiosny obchodzonym koło równonocy wiosennej (czyli tego co nazywamy obecnie początkiem astronomicznej wiosny).
W niektóry rejonach Polski chłostano się poświęconymi palmami (dla zdrowia). Innym zwyczajem związanym z Niedzielą Palmową i zdrowiem było połykanie pączków gałązki wierzbowej – maiło to zapobiec m.in. chorobom gardła.
Zwyczaj, który prawie wszyscy kultywują do dnia dzisiejszego jest malowanie jajek. Obecnie robimy to farbkami, specjalnymi mazakami i innymi wytworami nowoczesnej technologii.
Dawniej stawiano na naturalne barwniki:
Kolor żółty uzyskiwano dzięki łupinom cebuli Kolor jasnożółty był efektem użycia kory młodej jabłoni Kolor zielony powstawał dzięki liściom pokrzywy lub liściom barwinka Kolor brunatny to z kolei efekt zastosowania liści bazylii Kolor fioletowy uzyskiwano poprzez gotowanie jajek w wywarze z liści kwiatu ciemnej malwy Poniedziałek Wielkanocny to oczywiście śmigus-dyngus, o którym pierwsza wzmianka pochodzi z 1420 roku. Ten zwyczaj nosił również inne nazwy: Oblewanka, Lejek, św. Lejek, Meus. Słow “dyng” oznaczało wykup – przed oblaniem można było się wykupić datkami.
Informacje o zwyczajach wielkanocnych zostały zaczerpnięte z książki Hanny Szymanderskiej „Polskie Tradycje Świąteczne” (wyd. Świat Książki 2003)
Nadciśnienie tętnicze to choroba, o której dowiadujemy się najczęściej po 40 roku życia. Szacuje się, że nadciśnienie dotyczy aż 10 milionów Polaków. Gdy choroba zostaje zdiagnozowana to w zależności od jej zaawansowania wdrażane jest postępowanie niefarmakologiczne lub farmakologiczne. Postępowanie niefarmakologiczne obejmuje zmianę stylu życia – aktywność i sposób odżywiania. Pierwszym zaleceniem jest zwykle obniżenie masy ciała, zaprzestanie konsumpcji alkoholu i rzucenie palenia tytoniu oraz zmniejszenie spożycia soli kuchennej. […]
Latem, zwłaszcza podczas wakacyjnych wyjazdów, często ulegamy pokusie i sięgamy po słodycze, chipsy i inne kaloryczne- zazwyczaj szybkie i niezdrowe potrawy. By powrót z urlopu nie okazał się zbyt ciężki, sprawdźcie wakacyjne przekąski HELIO, które będą idealnym, bo smacznym i zdrowym towarzyszem Waszych podróży! Najlepszą przekąską do chrupania w okresie letnim będą orzechy HELIO- np. Pistacje prażone bez dodatku soli z gamy bez konserwantów HELIO Natura oraz Migdały HELIO, które zadbają […]
Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi. Święta Wielkanocne to też czas […]