Lato to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś odświeżającego, a jednocześnie zaspokajającego głód. Sałatki grillowe są idealnym rozwiązaniem, łączącym świeżość warzyw z delikatnym aromatem grillowanego mięsa, ryb oraz innych dodatków. Oprócz tego, że są pełne smaku, prawidłowo skomponowane sałatki przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. Poprzez dodatek produktów Helio, takich jak pestki dyni, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika, możemy wzbogacić ich smak i wartości odżywcze, czyniąc je jeszcze bardziej wartościowymi dla organizmu.
Pestki dyni to małe, ale potężne ziarna, bogate w magnez, żelazo i cynk (1). Stanowią również doskonałe źródło białka roślinnego oraz kwasów tłuszczowych omega-3, korzystnych dla zdrowia serca (2). Ich chrupiąca konsystencja i delikatny orzechowy smak sprawiają, że wspaniale komponują się w różnorodnych sałatkach. Wypróbuj taką z grillowanym kurczakiem i pestkami dyni – połączenie soczystego kurczaka z chrupiącymi pestkami dyni tworzy danie pełne smaku i wartości odżywczych. Wystarczy ugrillować kawałki kurczaka, a następnie połączyć je z mieszanką sałat, pomidorem malinowym, świeżym ogórkiem i czerwoną cebulą pokrojoną w pióra. Całość można skropić delikatnym dressingiem na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego, a na koniec posypać chrupiącymi pestkami dyni.
Wartościowym i smakowitym dodatkiem do grillowej sałatki będą także pestki słonecznika. Słonecznik od Helio to dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E, miedzi i selenu. Selen działa jako przeciwutleniacz, wspomagając odporność organizmu, natomiast witamina E chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym (1). Ich lekka nuta orzechowa i chrupiąca struktura sprawiają, że są idealnym dodatkiem do sałatek. Wypróbuj sałatkę z grillowanymi warzywami i pestkami słonecznika Helio. Do jej przygotowania wykorzystaj cukinię, bakłażana, paprykę, cebulę i pomidory, a następnie połącz je z roszponką, oliwkami, serem feta i pestkami słonecznika. Całość możesz polać delikatnym sosem na bazie octu balsamicznego i miodu.
Nie tylko pestki są wartościowym dodatkiem do sałatek grillowych. Sprawdzą się tutaj również orzechy np. orzechy nerkowca Helio, które są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, przede wszystkim jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (2). Zawierają także dużo magnezu, kluczowego dla zdrowia kości, oraz witaminy K, niezbędnej dla krzepnięcia krwi (1). Ich wyjątkowy smak i chrupiąca tekstura nadają sałatkom nie tylko wyjątkowego aromatu, ale również dodają wartości odżywczych, jak w sałatce z grillowanym łososiem. Wymieszaj listki szpinaku, kawałki pomarańczy, kawałki awokado i orzechy nerkowca. Całość skrop delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych ziół. Grillowany łosoś, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, wzbogacony jest o chrupiącą konsystencję orzechów nerkowca, tworząc niezwykle smaczną i zdrową kombinację.
Podsumowując, sałatki grillowe z dodatkami od Helio to doskonała opcja na letni obiad czy kolację. Dodając do nich pestki dyni, orzechy nerkowca i pestki słonecznika od Helio, nie tylko wzbogacamy ich smak, ale także dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Przygotujcie swoje grille i delektujcie się zdrowymi, pełnymi smaku sałatkami!
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, założycielki edukacyjnego profilu społecznościowego “Praktyka Dietetyka”.
Wiosna zawitała u nas na dobre. Często wraz z jej nadejściem czujemy przypływ motywacji do wprowadzenia zmian w swoim stylu życia. Chcemy odżywiać się zdrowo i czuć się lekko – w końcu to dobry moment na przygotowanie sylwetki do upragnionego lata. Odpuść stosowanie detoksów, głodówek czy diet sokowych. Z oczyszczaniem organizmu doskonale radzą sobie Twoje narządy – Ty zadbaj o to, aby dostarczyć im wszystkiego co niezbędne, spożywając zbilansowane i urozmaicone posiłki. Jak […]
Święta, święta… a co po świętach? Ociężałość, zły nastrój, detoks? Otóż nie! Ten magiczny, wyczekiwany czas w roku nie powinien zakończyć się poczuciem winy, że sylwetka ucierpi przez chwilę przyjemności, jaką jest rodzinne rozkoszowanie się jedzeniem. Jak temu zapobiegać? Kluczem do rozsądnego patrzenia na czas świąt jest przede wszystkim nastawienie się na jakość wspólnego czasu z ludźmi, których lubimy, cenimy, kochamy. Spokój, zwolnienie, radość – czy nie brzmią motywująco? […]
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ile razy słyszeliście to hasło nawołujące do jedzenia śniadań? Kilka, kilkanaście, kilkaset? To dobrze, bo właśnie śniadanie ma dostarczyć energii, składników odżywczych, a także pobudzić organizm do życia. Co spełnia te kryteria? Naturalnie bakalie, które są cichymi bohaterami w naszej diecie. Warto przypomnieć, że pierwszy posiłek po nocnej przerwie, powinien być jedzony najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Po nocnej głodówce stężenie glukozy we krwi jest bardzo małe i przy […]