Lato to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś odświeżającego, a jednocześnie zaspokajającego głód. Sałatki grillowe są idealnym rozwiązaniem, łączącym świeżość warzyw z delikatnym aromatem grillowanego mięsa, ryb oraz innych dodatków. Oprócz tego, że są pełne smaku, prawidłowo skomponowane sałatki przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. Poprzez dodatek produktów Helio, takich jak pestki dyni, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika, możemy wzbogacić ich smak i wartości odżywcze, czyniąc je jeszcze bardziej wartościowymi dla organizmu.
Pestki dyni to małe, ale potężne ziarna, bogate w magnez, żelazo i cynk (1). Stanowią również doskonałe źródło białka roślinnego oraz kwasów tłuszczowych omega-3, korzystnych dla zdrowia serca (2). Ich chrupiąca konsystencja i delikatny orzechowy smak sprawiają, że wspaniale komponują się w różnorodnych sałatkach. Wypróbuj taką z grillowanym kurczakiem i pestkami dyni – połączenie soczystego kurczaka z chrupiącymi pestkami dyni tworzy danie pełne smaku i wartości odżywczych. Wystarczy ugrillować kawałki kurczaka, a następnie połączyć je z mieszanką sałat, pomidorem malinowym, świeżym ogórkiem i czerwoną cebulą pokrojoną w pióra. Całość można skropić delikatnym dressingiem na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego, a na koniec posypać chrupiącymi pestkami dyni.
Wartościowym i smakowitym dodatkiem do grillowej sałatki będą także pestki słonecznika. Słonecznik od Helio to dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E, miedzi i selenu. Selen działa jako przeciwutleniacz, wspomagając odporność organizmu, natomiast witamina E chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym (1). Ich lekka nuta orzechowa i chrupiąca struktura sprawiają, że są idealnym dodatkiem do sałatek. Wypróbuj sałatkę z grillowanymi warzywami i pestkami słonecznika Helio. Do jej przygotowania wykorzystaj cukinię, bakłażana, paprykę, cebulę i pomidory, a następnie połącz je z roszponką, oliwkami, serem feta i pestkami słonecznika. Całość możesz polać delikatnym sosem na bazie octu balsamicznego i miodu.
Nie tylko pestki są wartościowym dodatkiem do sałatek grillowych. Sprawdzą się tutaj również orzechy np. orzechy nerkowca Helio, które są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, przede wszystkim jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (2). Zawierają także dużo magnezu, kluczowego dla zdrowia kości, oraz witaminy K, niezbędnej dla krzepnięcia krwi (1). Ich wyjątkowy smak i chrupiąca tekstura nadają sałatkom nie tylko wyjątkowego aromatu, ale również dodają wartości odżywczych, jak w sałatce z grillowanym łososiem. Wymieszaj listki szpinaku, kawałki pomarańczy, kawałki awokado i orzechy nerkowca. Całość skrop delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych ziół. Grillowany łosoś, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, wzbogacony jest o chrupiącą konsystencję orzechów nerkowca, tworząc niezwykle smaczną i zdrową kombinację.
Podsumowując, sałatki grillowe z dodatkami od Helio to doskonała opcja na letni obiad czy kolację. Dodając do nich pestki dyni, orzechy nerkowca i pestki słonecznika od Helio, nie tylko wzbogacamy ich smak, ale także dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Przygotujcie swoje grille i delektujcie się zdrowymi, pełnymi smaku sałatkami!
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, założycielki edukacyjnego profilu społecznościowego “Praktyka Dietetyka”.
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]
Przełom starego i nowego roku, to czas wielkich postanowień. Niektóre z nich dotyczą oczywiście dbania o siebie. Myślimy: „zacznę się w końcu zdrowo odżywiać i na pewno schudnę”. Kryzys najczęściej pojawia się już po 2 tygodniach – jak sobie z nim poradzić? Przede wszystkim nastawmy się na stopniową zmianę nawyków żywieniowych. Jeżeli narzucimy sobie od razu wysoką poprzeczkę „idealnego odżywiania”, to może okazać się, że przerośnie nas ilość […]
Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim. Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym. […]