Święta, święta… a co po świętach? Ociężałość, zły nastrój, detoks? Otóż nie! Ten magiczny, wyczekiwany czas w roku nie powinien zakończyć się poczuciem winy, że sylwetka ucierpi przez chwilę przyjemności, jaką jest rodzinne rozkoszowanie się jedzeniem. Jak temu zapobiegać?
Kluczem do rozsądnego patrzenia na czas świąt jest przede wszystkim nastawienie się na jakość wspólnego czasu z ludźmi, których lubimy, cenimy, kochamy. Spokój, zwolnienie, radość – czy nie brzmią motywująco? Z pewnością tak, ale musimy się do tego bardziej przyłożyć. W czasie świątecznym nie chodzi o zasiadanie przy suto zastawionym stole i jedzenie aż po dyskomfort w trawieniu. Minimalizm jest tu zdecydowanie najlepszą formą uciechy. Z pojęciem tym wiąże się również to, jakie składniki wykorzystamy do potraw lub na przekąski.
Kuchnia polska w swoich propozycjach wykorzystuje wiele dobroczynnych składników, takich jak suszone owoce, orzechy czy nasiona oleiste. W niektórych regionach Polski morele czy żurawinę dodaje się również do posiłków wytrawnych, m.in. z rybami. Bożonarodzeniowe smakołyki zawierają wiele zdrowych komponentów, np. kluski z makiem, kutia, kasza ze śliwkami, makowce. Nie dość, że takie potrawy smaczne to jeszcze można je naprawdę szybko przyrządzić! Do makaronu ale i wybornego makowca świetnie nadaje się masa makowa z bakaliami HELIO. Taka standardowa porcja klusków z makiem czy właśnie makowca do czarnej kawy będzie rozkosznym akcentem podczas rozmów z bliskimi.
Najmłodszym biesiadnikom można proponować suszone owoce z linii HELIO SoSoft, czy też degustację kutii HELIO, gdzie głównymi atrakcjami są: mak i bakalie. A kto nie lubi kompotu z suszu? Ten nie próbował go przygotować z suszem HELIO! Warto pamiętać, że bakalie to zbawienne dla jelit źródło błonnika, ale składników, takich jak żelazo, potas, witaminy z grupy B i korzystnych tłuszczów wspomagających zdrowie mózgu.
W dbałości o sylwetkę, nastrój, dobre samopoczucie liczy się jakość składników i umiar w ich spożyciu. Postawmy na cenny, jedyny taki czas w roku, a będziemy z lekkością oraz satysfakcją iść ku nowemu!
Piśmiennictwo:
Ciemniewska-Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie.
Malinowska E., Szefer P. (2007). Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach. Roczniki PZH, 58(1), 339-343
Uzundumlu A., Karabacak T., Abdifatah A., Apricotproductionforecast in countries for 2018-2025
Zima to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego organizm potrzebuje największego wsparcia, by lepiej radził sobie z infekcjami. Nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale mamy wpływ na to, co jemy. Dlatego, komponując odpowiednią dietę z dużą dawką witamin i wartościowych składników- możemy zwiększyć siły obronne w walce z wirusami. Sprawdź, co warto jeść, by naturalnie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Polecamy: menu HELIO na odporność. Układ immunologiczny ma za zadanie przede wszystkim […]
Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów. Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się […]
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]