Co zamiast cukru?

Biały cukier nie ma dobrej reputacji i ta zła reputacja ma swoje uzasadnienie.

Cukier rafinowany przechodzi do krwiobiegu gwałtownie i w dużych ilościach – co skutkuje zakwaszeniem organizmu i utratą cennego wapnia. Wszyscy znamy skutki nadużywania rafinowanego cukru – otyłość, nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca, próchnica…

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego sięgnijmy np. po morele suszone HELIO Natura, które dzięki specjalnemu procesowi suszenia są słodsze od innych moreli suszonych dostępnych na rynku a dodatkowo produkty (wszystkie) z linii HELIO Natura nie zawierają konserwantów.

Co zamiast białego cukru?

Na rynku dostępnych jest wiele zamienników białego cukru – prócz szerzej opisanych poniżej do słodzenia można używać lukrecji, melasy czy syropu daktylowego.

Miody – miód ma co prawda więcej kalorii niż cukier, ale ma również w swoim składzie sporo minerałów. Miód składa się przede wszystkim z fruktozy i glukozy, które są dobrze przyswajane przez organizm człowieka. W przypadku miodu ważną informacją jest to, że żelazo zawarte w miodzie jest w przyswajane w ponad 50%, a później wykorzystywane do produkcji hemoglobiny.

W miodzie znajdziemy także m.in. witaminy z grupy B, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe oraz enzymy.

Syrop klonowy jest uzyskiwany w procesie odparowania wody z soku, który jest pobierany z pnia drzewa.

Syrop jak to syrop jest gęsty – syrop klonowy ma brunatne zabarwienie. Jeśli chodzi o zawartość korzystnych dla zdrowia składników to znajdziemy w nim wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera także witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy.

Stewia (na zdjęciu) – jest bardzo słodka (może być nawet 300 razy słodsza od cukru), a do tego jest praktycznie pozbawiona kalorii. Stewia zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także magnez, potas, wapń, chrom, żelazo i selen. Kupując stewię warto zwrócić uwagę na kolor proszku – ten zielony jest mniej przetworzony od tego białego.

Syrop z agawy – głównie uzyskiwany z kaktusa (Agave tequilana oraz Agave salmiana). Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu.

Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera w sobie inulinę, czyli probiotyk powodujący wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego.

Innym walorem syropu z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Dzięki temu syrop z agawy jest wspaniałą alternatywą dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii.

Ksylitol to kolejny cukier „drzewny” – pozyskiwany najczęściej z brzozy. Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej. Ksylitol wzmacnia układ immunologiczny, broni przed chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia.

Wszystkiego najsłodszego :-)!

Udostępnij artykuł