Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ile razy słyszeliście to hasło nawołujące do jedzenia śniadań? Kilka, kilkanaście, kilkaset? To dobrze, bo właśnie śniadanie ma dostarczyć energii, składników odżywczych, a także pobudzić organizm do życia. Co spełnia te kryteria? Naturalnie bakalie, które są cichymi bohaterami w naszej diecie.
Warto przypomnieć, że pierwszy posiłek po nocnej przerwie, powinien być jedzony najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Po nocnej głodówce stężenie glukozy we krwi jest bardzo małe i przy pominięciu śniadania może się jeszcze bardziej obniżyć. To nie sprzyja zdolności koncentracji i rozwiązywania szkolnych łamigłówek naszych dzieci.
Po pierwsze wapń, który jest kluczowym składnikiem w jadłospisie dzieci i młodzieży. Wapń nie tylko potrzebny jest do utrzymania zdrowych kości i zębów, ale także pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu nerwowego [1]. Dobrym źródłem oprócz produktów mlecznych jest słonecznik łuskany od HELIO Natura, który jako produkt wysokoenergetyczny może być też dobrą przekąską w szkole czy na studiach.
Po drugie – kwasy omega-3, które wpływają na odporność organizmu, a także zdolność koncentracji oraz zapamiętywania. Ich najlepszym źródłem są orzechy włoskie, które mają najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Już trzy orzechy włoskie pokrywają 100 procent dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 [2].
Po trzecie – żelazo. Tego pierwiastka zazwyczaj najbardziej nam brakuje. W jego przypadku obowiązuje zasada – lepiej zapobiegać niż leczyć [3]. Nie tylko jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen po całym organizmie, ale wpływa na zdolność uczenia się i funkcje poznawcze.
Niedobór może powodować zmęczenie i anemię. Warto więc uwzględniać produkty z jego zawartością w każdym posiłku. Dobrym źródłem żelaza są morele od HELIO Natura, które mają także wysoką zawartość błonnika pokarmowego pobudzającego jelita do pracy i dającego uczucie sytości na dłużej.
I właśnie z tego powodu błonnik powinien znaleźć się w menu śniadaniowym. Bo dzięki niemu nie odczuwamy także chęci sięgania po słodkie i niezdrowe przekąski. A co jeśli już najdzie ochota na doładowanie? Tutaj pomocny będzie Jackfruit suszony czy daktyle z linii bakalii bez konserwantów HELIO Natura, które oprócz błonnika wspomogą organizm zastrzykiem energii. Pamiętajcie, prawdziwi bohaterowie nie noszą peleryn!
Źródła:
[1] „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, redakcja naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN [2] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM [3] Na podst. informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ncez.pl
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]
Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować. Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania […]
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]