Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok.
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki o działaniu antyoksydacyjnym, które zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników. Inne zasługujące na uwagę związki obecne w tej roślinie to fitosterole, białko, pektyny, żelazo i fosfor.
„Ten” smak
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura doskonale pasują do wypieków, sałatek, koktajli. Pasują również do drugich dań; świetnie komponują się z drobiem. Można je jeść bezpośrednio z torebki albo skomponować z nich owocową mieszankę, typu „studencka”. Smaczna jest miechunka uduszona w wytrawnym sosie, jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych.
Inspiracje z owocami goldenberry HELIO Natura Taniec z owocami goldenberry: Filiżankę suszonych owoców goldenberry HELIO Natura wymieszaj z pokrojoną fioletową cebulą, zieloną i żółtą pokrojoną w paski papryką. Dodaj kilka garści kiełków słonecznika. Taki miks świetnie smakuje dodany do mięs w tym dań z grilla.
Sałatka z owocami goldenberry HELIO Natura: wrzuć do miseczki szklankę zielonego groszku konserwowanego, dodaj szklankę suszonej miechunki HELIO Natura oraz garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Dorzuć kilka czarnych oliwek i kawałki sera koziego pokrojonego w kostkę. Oprósz wszystko solą i pieprzem, polej ciemnym octem balsamicznym (o konsystencji kremu). Gotowe
Przekąska z owocami goldenberry HELIO Natura: Kilka dorodnych pomidorów obierz ze skórki i pokrój w plastry. Rozłóż je na półmisku. Każdy plaster oprósz solą i pieprzem. Polej je oliwą z oliwek. Owoce goldenberry „rozsyp” na pomidorach. Całość posyp posiekanymi listkami zieleniny (np. bazylią lub rukolą). Pyszna przekąska na podwieczorek jest gotowa.
Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań. Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość […]
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zaczynamy coraz częściej zerkać na półkę z różnego rodzaju łakociami. Wtedy cierpimy i staramy się nie ulec pokusie pustych kalorii. Czy jest jakaś alternatywa dla kuszących na każdym kroku słodkości? Pamiętaj dietetyku młody, nie… Znakomitym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które zawierają dużą dawkę węglowodanów, ale nie są aż tak obfite w tłuszcze. Pamiętaj, że to właśnie tego typu połączenie tuczy najbardziej. Suszone morele, figi […]
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]