Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok.
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki o działaniu antyoksydacyjnym, które zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników. Inne zasługujące na uwagę związki obecne w tej roślinie to fitosterole, białko, pektyny, żelazo i fosfor.
„Ten” smak
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura doskonale pasują do wypieków, sałatek, koktajli. Pasują również do drugich dań; świetnie komponują się z drobiem. Można je jeść bezpośrednio z torebki albo skomponować z nich owocową mieszankę, typu „studencka”. Smaczna jest miechunka uduszona w wytrawnym sosie, jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych.
Inspiracje z owocami goldenberry HELIO Natura Taniec z owocami goldenberry: Filiżankę suszonych owoców goldenberry HELIO Natura wymieszaj z pokrojoną fioletową cebulą, zieloną i żółtą pokrojoną w paski papryką. Dodaj kilka garści kiełków słonecznika. Taki miks świetnie smakuje dodany do mięs w tym dań z grilla.
Sałatka z owocami goldenberry HELIO Natura: wrzuć do miseczki szklankę zielonego groszku konserwowanego, dodaj szklankę suszonej miechunki HELIO Natura oraz garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Dorzuć kilka czarnych oliwek i kawałki sera koziego pokrojonego w kostkę. Oprósz wszystko solą i pieprzem, polej ciemnym octem balsamicznym (o konsystencji kremu). Gotowe
Przekąska z owocami goldenberry HELIO Natura: Kilka dorodnych pomidorów obierz ze skórki i pokrój w plastry. Rozłóż je na półmisku. Każdy plaster oprósz solą i pieprzem. Polej je oliwą z oliwek. Owoce goldenberry „rozsyp” na pomidorach. Całość posyp posiekanymi listkami zieleniny (np. bazylią lub rukolą). Pyszna przekąska na podwieczorek jest gotowa.
Sprzyjająca aura sprawia, że chcemy więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu – stąd częstsze wyjazdy, grille, pikniki. Podpowiadamy jakie przekąski wybrać, aby weekendowy wypad był udany także pod względem kulinarnym. Warto pamiętać, że jeść należy wtedy gdy czujemy głód – jednak okazje piknikowe są trudne do zaplanowania; mogą się przeciągnąć lub też zostać skrócone np. przez deszcz. Z tych właśnie powodów warto zabrać ze sobą przekąski, […]
Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze! W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą […]
Orzechy, bakalie oraz owoce nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem i kulinariami. Jednak jest kilka zastosowań tych darów natury, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście. Farba drukarska z orzecha włoskiego Olej orzechowy (z orzecha włoskiego) jest nie tylko jadalny, ale służy także do wyrobu wysokiej jakości mydła, tuszu, farby drukarskiej, portretowych farb olejnych i lakierów. (Orzechowe lakiery dodają farbom przejrzystości i głębi). Liny z banana Banan manilski to roślina uprawiana w wielu krajach charakteryzujących […]