Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok.
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki o działaniu antyoksydacyjnym, które zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników. Inne zasługujące na uwagę związki obecne w tej roślinie to fitosterole, białko, pektyny, żelazo i fosfor.
„Ten” smak
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura doskonale pasują do wypieków, sałatek, koktajli. Pasują również do drugich dań; świetnie komponują się z drobiem. Można je jeść bezpośrednio z torebki albo skomponować z nich owocową mieszankę, typu „studencka”. Smaczna jest miechunka uduszona w wytrawnym sosie, jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych.
Inspiracje z owocami goldenberry HELIO Natura Taniec z owocami goldenberry: Filiżankę suszonych owoców goldenberry HELIO Natura wymieszaj z pokrojoną fioletową cebulą, zieloną i żółtą pokrojoną w paski papryką. Dodaj kilka garści kiełków słonecznika. Taki miks świetnie smakuje dodany do mięs w tym dań z grilla.
Sałatka z owocami goldenberry HELIO Natura: wrzuć do miseczki szklankę zielonego groszku konserwowanego, dodaj szklankę suszonej miechunki HELIO Natura oraz garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Dorzuć kilka czarnych oliwek i kawałki sera koziego pokrojonego w kostkę. Oprósz wszystko solą i pieprzem, polej ciemnym octem balsamicznym (o konsystencji kremu). Gotowe
Przekąska z owocami goldenberry HELIO Natura: Kilka dorodnych pomidorów obierz ze skórki i pokrój w plastry. Rozłóż je na półmisku. Każdy plaster oprósz solą i pieprzem. Polej je oliwą z oliwek. Owoce goldenberry „rozsyp” na pomidorach. Całość posyp posiekanymi listkami zieleniny (np. bazylią lub rukolą). Pyszna przekąska na podwieczorek jest gotowa.
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]
Chcesz zadbać o formę w nowym roku, ale nie wiesz od czego zacząć? Produkty So Soft! ułatwią Ci to zadanie! Zbuduj z HELIO swój plan zdrowego odżywiania i rozpoczynaj każdy dzień dużą dawką naturalnej energii! Jeśli na Twojej liście postanowień noworocznych znalazł się zdrowy styl życia, nie pozwól, aby początkowy brak motywacji wybił Cię z rytmu i postaw na zdrowe nawyki! Wybierz się w podróż po dobrą formę… małymi kroczkami. Zaplanuj […]
Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów. I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub […]