Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok.
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki o działaniu antyoksydacyjnym, które zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników. Inne zasługujące na uwagę związki obecne w tej roślinie to fitosterole, białko, pektyny, żelazo i fosfor.
„Ten” smak
Suszone owoce goldenberry HELIO Natura doskonale pasują do wypieków, sałatek, koktajli. Pasują również do drugich dań; świetnie komponują się z drobiem. Można je jeść bezpośrednio z torebki albo skomponować z nich owocową mieszankę, typu „studencka”. Smaczna jest miechunka uduszona w wytrawnym sosie, jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych.
Inspiracje z owocami goldenberry HELIO Natura Taniec z owocami goldenberry: Filiżankę suszonych owoców goldenberry HELIO Natura wymieszaj z pokrojoną fioletową cebulą, zieloną i żółtą pokrojoną w paski papryką. Dodaj kilka garści kiełków słonecznika. Taki miks świetnie smakuje dodany do mięs w tym dań z grilla.
Sałatka z owocami goldenberry HELIO Natura: wrzuć do miseczki szklankę zielonego groszku konserwowanego, dodaj szklankę suszonej miechunki HELIO Natura oraz garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Dorzuć kilka czarnych oliwek i kawałki sera koziego pokrojonego w kostkę. Oprósz wszystko solą i pieprzem, polej ciemnym octem balsamicznym (o konsystencji kremu). Gotowe
Przekąska z owocami goldenberry HELIO Natura: Kilka dorodnych pomidorów obierz ze skórki i pokrój w plastry. Rozłóż je na półmisku. Każdy plaster oprósz solą i pieprzem. Polej je oliwą z oliwek. Owoce goldenberry „rozsyp” na pomidorach. Całość posyp posiekanymi listkami zieleniny (np. bazylią lub rukolą). Pyszna przekąska na podwieczorek jest gotowa.
Urodziny dziecka to taka okazja, kiedy możemy udowodnić, że da się upiec ciasto, które będzie pożywne i zdrowe, będzie miało minimalną zawartość cukru i na pewno nie będzie zawierało szkodliwych substancji. Przedstawiamy przepis na tort cukiniowo-migdałowy Tort cukiniowo – migdałowy Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy […]
Wspomnienia o wakacyjnych przygodach pozostały już za szkolnymi murami. Siły naszych pociech z pewnością zostały zregenerowane w czasie letniej przerwy od nauki. Należy jednak pamiętać, że odpowiednie przygotowanie dzieci do codziennych obowiązków to gwarancja ich prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Zdrowe odżywianie jest podstawą utrzymania energii i zdolności psychofizycznych, a także zapobiega ono rozwojowi wielu powszechnie występującym w sezonie jesiennym infekcjom [1]. Co więcej, posiłki przygotowywane dzieciom […]
Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? […]