Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 średnich jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mieszanki keksowej od HELIO
  • 1 opakowanie masy krówkowej kajmak Premium w doypacku do HELIO
  • 2 płatki żelatyny
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • Dekoracja: 50 g płatków migdałówych od HELIO, 50 g pistacji prażonych solonych od HELIO, 50 g żurawiny nasączonej sokiem żurawionowym HELIO So Soft!

Przepisy Tortowy Keks z masą kajmakową od HELIO

Świąteczny tort keksowy z masą kajmakową od HELIO to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Połączenie tradycyjnego keksu z puszystą masą kajmakową to prawdziwe niebo na talerzu!

Udostępnij przepis

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:

    • Przesiej mąkę i dodaj kakao. Całość połącz z mieszanką keksową od HELIO.

    • Utrzyj masło, a następnie dodaj pozostałe składniki mokre oraz suche, w tym mieszankę keksową HELIO.

    • Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

    • Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz w temperaturze 195°C przez około 50 minut.

    • Po upieczeniu i ostudzeniu, przekrój blaty na dwie części.

  2. Przygotowanie kremu:

    • Do mascarpone dodaj masę krówkową kajmak HELIO.

    • Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego kremu.

  3. Składanie tortu:

    • Przełóż kremem upieczone blaty ciasta.

    • Wierzch tortu udekoruj kakao, żurawiną So Soft HELIO, prażonymi i solonymi pistacjami HELIO oraz płatkami migdałowymi HELIO.

  4. Podanie:

    • Tort najlepiej schłodzić przed podaniem. Smacznego!

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się