Składniki

  • Gotowe ciasto na tartę
  • 4 opakownia pieczonych orzechów nerkowca HELIO Natura
  • 1 paczka pistacji prażonych HELIO Natura
  • 1 paczka prażonych orzechów laskowych HELIO Natura
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • woda – ⅓ szklanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 paczka pestek dyni pieczonej z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura
  • 1 paczka śliwek HELIO SoSoft
  • 1 paczka słonecznika łuskanego HELIO Natura
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz – do smaku

Przepisy Tarta z pastą z nerkowców HELIO

Tarta to wyjątkowe danie, które pozwala połączyć smak i wygląd w jedno. Pyszny, kruchy spód ciasta z pastą z nerkowców z pewnością zachwyci każde podniebienie i będzie wspaniałaym dodatkiem na co dzień oraz na nadchodzące święta.

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Orzechy nerkowca moczymy przez pół godziny, odcedzamy i miksujemy  z przygotowaną wodą, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.

Wegański serek z orzechów nerkowca mieszamy z posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi i śliwką. Całość przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy pokrojone warzywa.  Całość skrapiamy odrobiną oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut.

Gotową tartę  ozdabiamy kilkoma orzechami laskowymi, bazylią i pieczonymi pestkami dyni i słonecznika. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się