Tarta to wyjątkowe danie, które pozwala połączyć smak i wygląd w jedno. Pyszny, kruchy spód ciasta z pastą z nerkowców z pewnością zachwyci każde podniebienie i będzie wspaniałaym dodatkiem na co dzień oraz na nadchodzące święta.
Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Orzechy nerkowca moczymy przez pół godziny, odcedzamy i miksujemy z przygotowaną wodą, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Wegański serek z orzechów nerkowca mieszamy z posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi i śliwką. Całość przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy pokrojone warzywa. Całość skrapiamy odrobiną oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut.
Gotową tartę ozdabiamy kilkoma orzechami laskowymi, bazylią i pieczonymi pestkami dyni i słonecznika. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Burgery z żurawiną i sosem orzechowym Zobacz więcej
#Słoikowelove – Bakaliowe zdrowie Zobacz więcej
Świąteczny przepis HELIO: Wigilijne śledzie z orzechową nutą Zobacz więcej
KARP Z BAKALIAMI Zobacz więcej
Przekąski z fig i daktyli nadziewane orzechami HELIO Natura Zobacz więcej
Świąteczny makowiec HELIO Zobacz więcej