Tarta to wyjątkowe danie, które pozwala połączyć smak i wygląd w jedno. Pyszny, kruchy spód ciasta z pastą z nerkowców z pewnością zachwyci każde podniebienie i będzie wspaniałaym dodatkiem na co dzień oraz na nadchodzące święta.
Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Orzechy nerkowca moczymy przez pół godziny, odcedzamy i miksujemy z przygotowaną wodą, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Wegański serek z orzechów nerkowca mieszamy z posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi i śliwką. Całość przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy pokrojone warzywa. Całość skrapiamy odrobiną oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut.
Gotową tartę ozdabiamy kilkoma orzechami laskowymi, bazylią i pieczonymi pestkami dyni i słonecznika. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wiosenna sałatka z truskawkami, szparagami i orzechami włoskimi HELIO Natura Zobacz więcej
Sernik z masą makową HELIO Zobacz więcej
Gwiazda Betlejemska z masą makową HELIO wraz z Kutią HELIO Zobacz więcej
Deser makowy HELIO Zobacz więcej
Szybki videoprzepis na Babkę Wielkanocną z masą krówkową HELIO Zobacz więcej
Wegański pasztet z żurawiną i migdałami HELIO Zobacz więcej