Składniki

  • 1 paczka owoców suszonych Helio
  • 1,5 kg startych jabłek
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • czarna herbata
  • rozmaryn
  • plaster pomarańczy
  • miód
  • sok wiśniowy
  • goździki
  • anyż
  • laska cynamonu

Przepisy Szarlotka z suszonymi owocami HELIO

Dom wypełniony cudownym zapachem bakaliowych specjałów, makowych wypieków czy aromatyczną szarlotką z suszonych owoców… to sekret smakowitych świąt, ale też bożonarodzeniowa tradycja, w którą doskonale wpisują się bakalie HELIO.

Dla miłośników bardziej tradycyjnych ciast mamy świetny przepis na szarlotkę z suszonymi owocami od HELIO, której uzupełnieniem może być zimowa herbata.

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Szarlotka z suszonymi owocami HELIO:

Owoce suszone namaczamy przez 30 minut. Sypkie składniki łączymy. Do tortownicy posmarowanej masłem wsypujemy 1/3 suchych składników, na to ½ startego jabłka i suszonych owoców, następnie kolejno przekładamy suche składniki z jabłkiem i suchymi składnikami. Na wierzch ścieramy masło. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Zimowa herbata lub bezalkoholowy grzaniec:

Zagotuj pół litra wody. Do naczynia wsyp około 2-3 łyżki herbaty i zaparz pod przykryciem 3-5 minut (w zależności od tego, jak mocną herbatę lubisz). Do naparu z czarnej herbaty dodaj ulubione dodatki. Przykryj ponownie gorący napój na 1-2 minuty.

Gotowe !

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się