Prezentujemy przedsmak kulinarnej przygody z HELIO w 2021 roku! Zobacz nasz przedpremierowy przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego na popcornową pizzę w duecie z rodzynkową colą:
Popcornową pizza: 1. Popcorn przygotowany według przepisu na opakowaniu wsyp do miski. Dodaj starty parmezan, słonecznik łuskany oraz pestki dyni HELIO Natura. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi i mieloną papryką. Popcornową mieszankę wsyp do formy na tartę z wyjmowanym dnem lub na wyłożoną pergaminem blachę. Ugnieć lekko, formując spód popcornowej pizzy.
2. Na wierzchu ułóż plasterki kiełbasy, pomidorki i plasterki mozzarelli. Posyp listkami bazylii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekaj przez 20- 30 minut, aż ser się roztopi. Pozostaw w nagrzanym piekarniku jeszcze przez kilka minut.
3. Pizzę wyjmij z piekarnika, zsuń na płaski półmisek. Lekko ostudź. Udekoruj świeżymi ziołami i ewentualnie pozostałym popcornem. Pokrój promieniście na kawałki. Podaj z rodzynkową colą, która możesz wcześniej przygotować według z poniższego przepisu.
Rodzynkowa cola:
1. Chleb pokrój w kostkę, wysusz w piekarniku (przez ok. 1 godzinę w 50 stopniach). Zalej ciepłą przegotowaną wodą. Gdy ostygnie dodaj cukier (2 łyżki odsyp na karmel), miód i drożdże.
2. Na patelni roztop i skarmelizuj na brązowo 2 łyżki cukru. Karmel rozpuść w kilku łyżkach wody, dodaj do płynu z chlebem, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 12 godzin.
3. Napój przecedź. Do butelek z grubego szkła albo plastikowych włóż po plasterku cytryny i po łyżce rodzynek. Zalej przecedzonym napojem i zakorkuj. Butelki odstaw w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po 24 godzinach napój jest gotowy. Przechowuj w lodówce.
Wegański pasztet z żurawiną i migdałami HELIO Zobacz więcej
Deserki z masą krówkową HELIO Zobacz więcej
Szybki videoprzepis na makaron z masą makową z bakaliami HELIO Zobacz więcej
Kruche różyczki z masą makową HELIO Zobacz więcej
Mazurek z kajmakiem, mascarpone, solą i orzechami HELIO Zobacz więcej
Schab pieczony z suszonymi owocami HELIO Zobacz więcej