Najsłodszy dzień roku – Tłusty Czwartek to doskonała okazja, by samodzielnie przygotować pyszne, domowe pączki z bakaliami HELIO! Polecamy sprawdzone przepisy na najlepsze słodkie przysmaki na Ostatki 2019: pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO, pączki nadziewane suszonymi morelami HELIO Natura lub pączki z masą makową HELIO 🙂
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mleka oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać rozrobiony rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać rękami tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne, następnie uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 h). Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, a na środek każdego krążka – nakładać marmoladę i skleić formując w dłoni kulkę. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe pączki udekorować lukrem i skórką pomarańczową HELIO.
BABECZKI MAKOWO-ŻURAWINOWE Zobacz więcej
Ryba z puree dyniowo- żurawinowym Zobacz więcej
Przepis na Wigilię – tradycyjny makowiec Zobacz więcej
A może… ryba? Zobacz więcej
Świąteczna choinka makowa HELIO Zobacz więcej
Wielkanocny Mazurek HELIO Zobacz więcej