Sprzyjająca aura sprawia, że chcemy więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu – stąd częstsze wyjazdy, grille, pikniki. Podpowiadamy jakie przekąski wybrać, aby weekendowy wypad był udany także pod względem kulinarnym.
Warto pamiętać, że jeść należy wtedy gdy czujemy głód – jednak okazje piknikowe są trudne do zaplanowania; mogą się przeciągnąć lub też zostać skrócone np. przez deszcz. Z tych właśnie powodów warto zabrać ze sobą przekąski, które dodadzą energii na dłuższe ucztowanie, a gdy pogoda nie dopisze wrócą z nami do domu nie tracąc swojej świeżości.
Do takich przekąsek należą m.in. morele suszone HELIO Natura, śliwki kalifornijskie HELIO Natura, owoce goldenberry HELIO Natura, czy morwa biała suszona HELIO Natura – wszystkie one zostały zamknięte w torebce z zamknięciem strunowym, które gwarantuje dłuższą świeżość przysmaków. Torebki z pysznościami bez konserwantów HELIO Natura można postawić np. na kocu piknikowym lub na stole w ogrodzie czy na balkonie (i na pewno się nie przewrócą, chyba, że będziemy chcieli, żeby się przewróciły ).
Zdrowie na pikniku
Suszone morele HELIO Natura dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym, to owoc doskonale wpływający na naszą skórę. Zawarta w nich niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania skóry. Stymuluje syntezę kolagenu, reguluje produkcję ceramidów i proces dojrzewania naskórka, zapobiega szkodom wywołanym przez promieniowanie UV i przyspiesza proces regeneracji skóry uszkodzonej działaniem promieni UV, zmniejsza ilość barwnika obecnego w powierzchniowych warstwach skóry, zapobiega powstawaniu przebarwień, normalizuje proces produkcji sebum i zmniejsza łojotok. Nie bez znaczenia jest także ogromna ilość beta-karotenu zawartego w morelach, który znacząco poprawia koloryt skóry. Poza rekordową ilością beta karotenu, suszone morele mogą pochwalić się także sporą zawartością żelaza, wapnia, fosforu czy potasu, jak i witaminy B2. Mają także w sobie dużo błonnika, dlatego wspomagają przemianę materii. Suszone morele HELIO Natura przypominają w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.
Śliwka kalifornijska HELIO Natura to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Suszone śliwki zawierają witaminy A, C i K, a także witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem (chroni komórki przed utleniaczami i bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek). Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.
Informacje o wyjątkowych właściwościach owoców goldenberry były przekazywane z pokolenia na pokolenie – teraz dzięki nauce wiemy, że:
100 gramów owoców goldenberry zawiera o 166% więcej przeciwutleniaczy niż 100 gramów żurawiny 100 gramów owoców goldenberry zawiera o 144% więcej błonnika niż taka sama ilość suszonych śliwek 55 gramów suszonych owoców goldenberry ma więcej potasu niż cały banan o takiej samej masie owoce goldenberry stanowią wartościowe źródło witaminy C, żelaza, tiaminy, fosforu, cynku oraz magnezu goldenberry HELIO Natura nie zawiera dodanego cukru miechunka to źródło pektyn owoce goldenberry HELIO Natura to smakołyk zawierająca bioflawonoidy, czyli ważne substancje pochodzenia roślinnego Wymieniając walory zdrowotne morwy białej HELIO Natura można wspomnieć, że morwa biała jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza oraz błonnika. Zawarte w niej żelazo pomaga w prawidłowej produkcji krwinek i hemoglobiny, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Morwa biała HELIO Natura należy do żywności o niskiej zawartości sodu – taka żywność pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Witamina C zawarta w morwie białej pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, dziąseł oraz zębów. Witamina C dostarczona w smakołyku HELIO pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz odpornościowego.
Pozytywny wpływ morwy na ludzki organizm był znany już chińskim uzdrowicielom. Używali ich przede wszystkim w celu wzmocnienia pracy nerek i anemii, także łagodzenia objawów stresu oraz uspokojenia ciała. Współczesna medycyna potwierdza, że spożywanie suszonych owoców morwy przywraca pożądany poziom glukozy oraz pozytywnie wpływa na prawidłowy proces trawienia węglowodanów.
Ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnych cukrów ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce morwy, miele je na mąkę i używa jako dodatku do potraw.
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia… „Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – […]
Wielkanoc nie ma co ukrywać sprzyja przejedzeniu – mięsa, ciasta, czekoladowe zajączki, króliczki i baranki kuszą ze wszystkich stron. Jeśli nie chcemy podzielić losu smoka wawelskiego trzeba zachować umiar, ale jak to zrobić…J? Jeśli chcemy pofolgować sobie kulinarnie w Wielkanoc to nie zapomnijmy o błonniku, który pomoże przetrawić zjedzone pyszności. Dziennie zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi wynosi od 25 do 40 gram. Pamiętajmy o tym, aby na wielkanocnym stole nie zabrakło warzyw (najlepiej wybierać […]
Urodziny dziecka to taka okazja, kiedy możemy udowodnić, że da się upiec ciasto, które będzie pożywne i zdrowe, będzie miało minimalną zawartość cukru i na pewno nie będzie zawierało szkodliwych substancji. Przedstawiamy przepis na tort cukiniowo-migdałowy Tort cukiniowo – migdałowy Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy […]