Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność.
Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni:
Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – w zależności co kto lubi, można dodać jeszcze jakieś przyprawy według własnego uznania sól, pieprz
Przygotowanie: Dynię oczyszczamy z nasion, obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do garnka. Po chwili to samo robimy z dynią i dusimy do miękkości. Gdy nieco ostygnie miksujemy, a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy, dodajemy serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego. Do smaku możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Drugim dyniowym przepisem – ale z pestkami dyni – będzie szybka sałatka brokułowa z dynią
Będziemy potrzebować:
1 brokuła 1 garść pestek dyni 100 g sera typu greckiego cebuli, oleju, soli, pieprzu Przygotowanie: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Pestki dyni prażymy na suchej patelni . Ser kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z olejem. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy. Smacznie, szybko, zdrowo
A na koniec oczywiście deser, czyli ciasto z dynią i orzechami
Potrzebujemy:
10 dkg orzechów pecan 1 szklankę mąki tortowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczkę cynamonu szczypty przyprawy do pierników szczypty imbiru szczypty soli kostki masła niepełnej szklani cukru 1 dużego jajka 1 łyżeczkę cukru wanilinowego 225 g puree z dyni (rozgotowana i zblendowaną na gładką masę dynia) 10 dkg suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8 -10 minut. .Kiedy orzechy wystygną siekamy je dość grubo.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. W drugiej miseczce miksujemy masło z cukrem aż do uzyskania puszystości. Dodajemy jajko oraz wanilię i mieszamy do połączenia składników. Teraz dodajemy puree z dyni. Dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia. Wsypujemy orzechy i żurawinę, ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
Do sałatek, jogurtu, domowego musli polecamy nasze pestki dyni
Biały cukier nie ma dobrej reputacji i ta zła reputacja ma swoje uzasadnienie. Cukier rafinowany przechodzi do krwiobiegu gwałtownie i w dużych ilościach – co skutkuje zakwaszeniem organizmu i utratą cennego wapnia. Wszyscy znamy skutki nadużywania rafinowanego cukru – otyłość, nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca, próchnica… Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego sięgnijmy np. po morele suszone HELIO Natura, które dzięki specjalnemu procesowi suszenia są słodsze od innych moreli suszonych dostępnych […]
Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie. Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską? Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie […]
Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy. Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi […]