Wszechstronna dynia

Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność.

Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni:

Będziemy potrzebować:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
2 porcje śmietankowego serka topionegu
szklankę jogurtu naturalnego
jedną cebulę
przypraw (kminek, kolendra, chilli) – w zależności co kto lubi, można dodać jeszcze jakieś przyprawy według własnego uznania sól, pieprz

Przygotowanie:
Dynię oczyszczamy z nasion, obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do garnka. Po chwili to samo robimy z dynią i dusimy do miękkości. Gdy nieco ostygnie miksujemy, a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy, dodajemy serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego. Do smaku możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Drugim dyniowym przepisem – ale z pestkami dyni – będzie szybka sałatka brokułowa z dynią

Będziemy potrzebować:

1 brokuła
1 garść pestek dyni
100 g sera typu greckiego
cebuli, oleju, soli, pieprzu
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Pestki dyni prażymy na suchej patelni . Ser kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z olejem. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy. Smacznie, szybko, zdrowo

A na koniec oczywiście deser, czyli ciasto z dynią i orzechami

Potrzebujemy:

10 dkg orzechów pecan
1 szklankę mąki tortowej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczkę cynamonu
szczypty przyprawy do pierników
szczypty imbiru
szczypty soli
kostki masła
niepełnej szklani cukru
1 dużego jajka
1 łyżeczkę cukru wanilinowego
225 g puree z dyni (rozgotowana i zblendowaną na gładką masę dynia)
10 dkg suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8 -10 minut. .Kiedy orzechy wystygną siekamy je dość grubo.

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. W drugiej miseczce miksujemy masło z cukrem aż do uzyskania puszystości. Dodajemy jajko oraz wanilię i mieszamy do połączenia składników. Teraz dodajemy puree z dyni. Dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia. Wsypujemy orzechy i żurawinę, ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.

Do sałatek, jogurtu, domowego musli polecamy nasze pestki dyni

Udostępnij artykuł