Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność.
Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni:
Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – w zależności co kto lubi, można dodać jeszcze jakieś przyprawy według własnego uznania sól, pieprz
Przygotowanie: Dynię oczyszczamy z nasion, obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do garnka. Po chwili to samo robimy z dynią i dusimy do miękkości. Gdy nieco ostygnie miksujemy, a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy, dodajemy serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego. Do smaku możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Drugim dyniowym przepisem – ale z pestkami dyni – będzie szybka sałatka brokułowa z dynią
Będziemy potrzebować:
1 brokuła 1 garść pestek dyni 100 g sera typu greckiego cebuli, oleju, soli, pieprzu Przygotowanie: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Pestki dyni prażymy na suchej patelni . Ser kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z olejem. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy. Smacznie, szybko, zdrowo
A na koniec oczywiście deser, czyli ciasto z dynią i orzechami
Potrzebujemy:
10 dkg orzechów pecan 1 szklankę mąki tortowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczkę cynamonu szczypty przyprawy do pierników szczypty imbiru szczypty soli kostki masła niepełnej szklani cukru 1 dużego jajka 1 łyżeczkę cukru wanilinowego 225 g puree z dyni (rozgotowana i zblendowaną na gładką masę dynia) 10 dkg suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8 -10 minut. .Kiedy orzechy wystygną siekamy je dość grubo.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. W drugiej miseczce miksujemy masło z cukrem aż do uzyskania puszystości. Dodajemy jajko oraz wanilię i mieszamy do połączenia składników. Teraz dodajemy puree z dyni. Dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia. Wsypujemy orzechy i żurawinę, ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
Do sałatek, jogurtu, domowego musli polecamy nasze pestki dyni
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]
Ich spożycie z roku na rok rośnie co wiąże się z coraz to większą świadomością żywieniową społeczeństwa na temat ich dobroczynnego działania, udokumentowanego w różnych badaniach naukowych. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały, nerkowce, pistacjowe, makadamia, pekan oraz pinii należące do grupy tzw. „tree nuts”, czyli orzechów drzewnych. Z punktu widzenia botaniki nie jest słuszne, to jednak, ze względu na podobny wygląd i wartość odżywczą, do grupy orzechów należą orzechy […]
Naturalnym regionem pochodzenia orzechów pecan jest Ameryka Północna, gdzie według ludowych podań stanowiły ważne źródło pożywienia Indian – nazywano je pecan, co oznaczało „orzechy zbyt twarde, aby zgnieść je dłonią”. Same orzechy są jednak bardzo delikatne w smaku (przypominają smakiem orzechy włoskie, ale są od nich słodsze). Orzechy pecan uchodzą wraz z nerkowcami za jedne z najsmaczniejszych orzechów świata, a dzięki licznym walorom odżywczym wchodziły w skład diety […]