Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-).
Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów – na podwieczorek, dla wszystkich.
Herbata z kandyzowanym imbirem
Herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem jest pyszna, aromatyczna i wspaniale rozgrzewa. A jak pachnie!
Składniki (na garnek naparu):
garść czarnej herbaty liściastej kilka kawałków kory cynamonu kilka ziaren goździka pół paczki imbiru HELIO 2 pomarańcze sparzone 2 cytryny Do posłodzenia cukier trzcinowy, syrop z agawy lub jasny miód
Wykonanie: W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i pomarańczę, wrzuć do garnka wraz z imbirem. Gdy napar przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Na końcu posłodź do smaku. Gotowe.
Herbatka z morwą białą
To bardzo cenny napój. Reguluje poziom cukru, przez co hamuje apetyt na słodycze. Doskonała dla diabetyków i osób odchudzających się. Jak ją przygotować? Bardzo prosto!
Trzeba zaparzyć dowolną herbatę (najlepiej liściastą), do gorącego naparu wrzucić kilka owoców morwy białej Helio. Przykryć na ok.10 minut spodeczkiem. Pić przed posiłkami. Zjemy zdecydowanie mniejszą porcję.
Koktajl bananowo-orzechowy
Połączenie masła orzechowego, kakao, orzechów i banana smakuje zawsze
Jak przygotować?
2 banany 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki gorzkiego kakao filiżanka mleka sojowego lub kefiru 1/4 paczuszki orzechów włoskich HELIO Wszystko wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i…..gotowe. Koktajl jest bogaty w potas i podnosi poziom tryptofanu, z którego wytwarzana jest serotonina ( i częściej się uśmiechamy:-). Koktajl to świetny pomysł na podwieczorek lub kolację.
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]
By zadbać o zdrowie, lepszy nastrój i dobrą kondycję, postaw na regularną aktywność fizyczną! Ćwiczyć można wszędzie – nawet w domu i to w każdej chwili – bez trenera, bez planu, a niezbędne do ćwiczeń paliwo zapewnią Ci zawsze zdrowe #fit przekąski HELIO Natura! Według Światowej Organizacji Zdrowia niezbędna, minimalna dawka aktywności fizycznej dla zdrowej osoby dorosłej to 30 minut przez 5 dni w tygodniu. Osoby, które ćwiczą cieszą się lepszym […]