Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-).
Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów – na podwieczorek, dla wszystkich.
Herbata z kandyzowanym imbirem
Herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem jest pyszna, aromatyczna i wspaniale rozgrzewa. A jak pachnie!
Składniki (na garnek naparu):
garść czarnej herbaty liściastej kilka kawałków kory cynamonu kilka ziaren goździka pół paczki imbiru HELIO 2 pomarańcze sparzone 2 cytryny Do posłodzenia cukier trzcinowy, syrop z agawy lub jasny miód
Wykonanie: W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i pomarańczę, wrzuć do garnka wraz z imbirem. Gdy napar przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Na końcu posłodź do smaku. Gotowe.
Herbatka z morwą białą
To bardzo cenny napój. Reguluje poziom cukru, przez co hamuje apetyt na słodycze. Doskonała dla diabetyków i osób odchudzających się. Jak ją przygotować? Bardzo prosto!
Trzeba zaparzyć dowolną herbatę (najlepiej liściastą), do gorącego naparu wrzucić kilka owoców morwy białej Helio. Przykryć na ok.10 minut spodeczkiem. Pić przed posiłkami. Zjemy zdecydowanie mniejszą porcję.
Koktajl bananowo-orzechowy
Połączenie masła orzechowego, kakao, orzechów i banana smakuje zawsze
Jak przygotować?
2 banany 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki gorzkiego kakao filiżanka mleka sojowego lub kefiru 1/4 paczuszki orzechów włoskich HELIO Wszystko wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i…..gotowe. Koktajl jest bogaty w potas i podnosi poziom tryptofanu, z którego wytwarzana jest serotonina ( i częściej się uśmiechamy:-). Koktajl to świetny pomysł na podwieczorek lub kolację.
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia… „Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – […]
Naturalnym regionem pochodzenia orzechów pecan jest Ameryka Północna, gdzie według ludowych podań stanowiły ważne źródło pożywienia Indian – nazywano je pecan, co oznaczało „orzechy zbyt twarde, aby zgnieść je dłonią”. Same orzechy są jednak bardzo delikatne w smaku (przypominają smakiem orzechy włoskie, ale są od nich słodsze). Orzechy pecan uchodzą wraz z nerkowcami za jedne z najsmaczniejszych orzechów świata, a dzięki licznym walorom odżywczym wchodziły w skład diety […]