Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego….
Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi i rodziną . Efekt zawsze rozpływa się w ustach, zostawiając na długo maślany i śmietankowy smak dzieciństwa. Spróbujcie zresztą sami.
A potem szukajcie po kieszonkach przedszkolnych spódniczek i szkolnych plecakach zmiętych papierków. Bo tylko to, z nich zostanie :-).
Domowa krówka ciągutka – prosta i szybka
Domowe Krówki
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego 150g cukru 65g masła W wersji dla leniuchów wystarczy masa krówkowa HELIO – dostępna w 6 smakach.
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku o grubym dnie i gotować na małym ogniu ciągle mieszając- aż masa nabierze beżowego koloru i będzie gęsta – długo gęstnieje, ale jak już zacznie to bardzo szybko wszystko się dzieje i łatwo można przypalić masę. Gotową masę przelać do foremki wyłożonej folią spożywczą – folię posmaruj masłem- krówki łatwiej od niej odejdą. Odstawić do przestygnięcia. Formę wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy masa zastygnie pokroić ją w sześciany i powstałe cukierki zawinąć w papier lub celofan.
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Przyznajemy się: po świętach przybyło nam w pasie :-). Domowa kuchnia świąteczna to „poezja na podniebieniu”, ale czas się odchudzać… Większość osób na diecie odchudzającej bardzo często wyklucza suszone owoce i orzechy z jadłospisu. Zupełnie niepotrzebnie, umiejętnie wkomponowane w dietę mogą nie tylko nam pomoc utrzymać wagę, ale i schudnąć kilka kilogramów. Jak? A tak….. Orzechy obniżają poziom „złego” cholesterolu Kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych […]
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]