Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie.
Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską?
Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie wraz z żywnością niezbędnych makroskładników tj. białka, węglowodanów oraz tłuszczów w odpowiednich proporcjach. Za dawkę energii każdego wegetarianina odpowiadają węglowodany, które powinny pochodzić z niskoprzetworzonych produktów takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa oraz świeże i suszone owoce. Podobnie, jak w przypadku każdej zdrowej diety, biały cukier oraz wszelkie przetworzone produkty słodzone należy ograniczyć do minimum, a jako ich alternatywę warto stosować naturalnie słodkie produkty. Idealnie sprawdzą się tutaj daktyle So Soft Helio Natura, które dodatkowo dostarczą błonnika pokarmowego, korzystnego dla pracy naszych jelit. Źródło białka w diecie wegetariańskiej stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych, pestki oraz orzechy. Migdały pieczone, orzechy włoskie oraz pestki dyni Helio Natura dostarczą nie tylko niezbędnego składnika budulcowego, jakim jest białko, ale również szereg korzystnych kwasów tłuszczowych wpływających na prawidłową pracę mózgu [2]. Dość powszechnym zjawiskiem w przypadku nieodpowiednio zbilansowanej diety wegetariańskiej jest niedobór żelaza, który może powodować ogólne osłabienie, a nawet niedokrwistość. Dodatek do diety suszonych fig czy pestek dyni Helio Natura będących jego źródłem, pozwoli uniknąć przykrych skutków zbyt niskiej podaży tego składnika. Warto podkreślić, że obecność źródła witaminy C w posiłku polepsza wchłanialność żelaza. Jeśli nie masz czasu zastanawiać się w jaki sposób łączyć ze sobą produkty, na ratunek przychodzą suszone morele Helio, które są nie tylko źródłem żelaza, ale zawierają również naturalnie występującą witaminę C.
Odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska może być pełnowartościowa i korzystna dla organizmu. Produkty Helio niewątpliwie pomogą Ci w jej prawidłowym zbilansowaniu, a dodatkowo urozmaicą smak Twoich wege posiłków!
Autorką artykułu jest Marta Białek – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
źródło:
Waniliowe, truskawkowe ale i chałwowe, makowe, bakaliowe, pistacjowe, malaga….. Na patyku i w wafelku. Kupione albo zrobione samodzielnie… Lody. Deser ponadczasowy, zawsze modny. Kosmopolita, który bywa dzieckiem:) Bo to z młodzieńczych lat pamiętamy wyprawy do sklepu po nasze wymarzone smaki dzieciństwa…. Domowe lody bakaliowe Potrzebujemy: pół litra mleka (3,2 % tłuszczu), śmietankę kremówkę – opakowanie ok. 250 ml, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy […]
Orzechy, bakalie oraz owoce nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem i kulinariami. Jednak jest kilka zastosowań tych darów natury, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście. Farba drukarska z orzecha włoskiego Olej orzechowy (z orzecha włoskiego) jest nie tylko jadalny, ale służy także do wyrobu wysokiej jakości mydła, tuszu, farby drukarskiej, portretowych farb olejnych i lakierów. (Orzechowe lakiery dodają farbom przejrzystości i głębi). Liny z banana Banan manilski to roślina uprawiana w wielu krajach charakteryzujących […]
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]