Święta pełne smaku i zdrowia: dlaczego warto postawić na bakalie HELIO?

Święta Bożego Narodzenia to czas, który angażuje wszystkie nasze zmysły. To nie tylko radość spotkań, ale przede wszystkim unikalna paleta aromatów – od leśnego zapachu choinki, przez intensywny barszcz, aż po korzenną nutę cynamonu. Z dietetycznego punktu widzenia, prawdziwym skarbem na świątecznym stole są tradycyjne bakalie.

Często niesłusznie obawiamy się ich kaloryczności, zapominając, że orzechy, migdały i suszone owoce to jedne z najbardziej gęstych odżywczo produktów w naszym menu. To właśnie one zamieniają świąteczne „grzeszki” w wartościowe posiłki, dostarczając niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i antyoksydantów.

Tradycja w wersji Superfoods

Jakość składników ma kluczowe znaczenie dla wartości odżywczej potraw. Wybierając sprawdzone produkty z oferty HELIO, mamy pewność, że sięgamy po jakość w najlepszym wydaniu.

Sercem świątecznego stołu są tradycyjne przysmaki, takie jak makowiec czy kutia. Z HELIO ich przygotowanie jest proste  wystarczy sięgnąć po gotową Masę makową lub Kutię HELIO.

Jeśli jednak planujesz inne wypieki (np. keksy czy serniki), wzbogać je o Mieszankę keksową HELIO. W ferworze świątecznych przygotowań warto mieć pod ręką Mieszankę studencką HELIO (dostępną również w wersji premium jako HELIO Mieszanka studencka LUX) – jako zdrową i energetyczną przekąskę dla gości.

Jeśli zależy Ci na czasie, ale nie chcesz rezygnować z jakości, doskonałym rozwiązaniem jest gotowa Masa makowa z bakaliami i miodem HELIO. Mak to potężne źródło wapnia -budulca naszych kości – a w połączeniu z bakaliami stanowi odżywczą bazę dla ciasteczek i ciast.

Piernik – aromatyczna energia dla mózgu

Tradycyjny piernik to coś więcej niż ciasto – to dawka energii. Aby zwiększyć jego walory zdrowotne, warto wzbogacić go o Orzechy włoskie HELIO, które są skarbnicą kwasów Omega-3, wspierających pracę mózgu. Dodatek naturalnej słodyczy w postaci Moreli suszonych HELIO So Soft oraz Fig suszonych HELIO So Soft dostarczy potasu i wapnia, a także błonnika wspierającego trawienie.

Sałatki w stylu „Smart Food”

Świąteczne sałatki to idealne pole do popisu dla dietetyka. Pamiętajmy: witaminy A, D, E i K zawarte w warzywach wchłaniają się wyłącznie w obecności tłuszczów. Dlatego dodatek chrupiących elementów to nie tylko kwestia tekstury, ale przede wszystkim biodostępności składników odżywczych!

Posypując sałatkę Pistacjami prażonymi solonymi HELIO, Migdałami łuskanymi HELIO czy Słonecznikiem łuskanym HELIO, czynimy danie kompletnym i sycącym. To prosty trik, by posiłek był bardziej elegancki i jednocześnie – metabolicznie wartościowy.

Naturalna słodycz zamiast cukierniczki

Jako dietetyk zawsze zachęcam do szukania naturalnych zamienników cukru rafinowanego. Bakalie pełnią tu podwójną rolę: słodzą i odżywiają.

A co z wigilijnym suszem? Możesz skomponować go samodzielnie, dodając do jabłek Śliwki suszone HELIO oraz Daktyle suszone HELIO So Soft. Taka mieszanka to balsam dla układu trawiennego – wysoka zawartość błonnika usprawni perystaltykę jelit, co przy suto zastawionym stole jest na wagę złota. Jeśli jednak cenisz wygodę, sięgnij po Owoce suszone HELIO – gotową, idealną kompozycję do kompotu zamkniętą w jednej paczce.

Aktywne Święta z HELIO

Aby zachować równowagę glikemiczną, po posiłku warto wybrać się na rodzinny spacer. Na dłuższą wyprawę, zamiast czekoladowego batonika, zabierzmy ze sobą wartościową przekąskę: Pistacje prażone solone HELIO lub Mango suszone HELIO Tropical Bites – to dawka energii, idealna w drodze. Święta to czas na przyjemności bez kompromisów. Wybierając bakalie HELIO, stawiasz na najwyższą jakość, autentyczny smak i kreatywność w kuchni, dbając jednocześnie o zdrowie swoich bliskich. Nie odmawiaj sobie tego, co dobre!

 

Materiał powstał we współpracy z @milena.nosek.dietetyk

Udostępnij artykuł