Wielkanoc nie ma co ukrywać sprzyja przejedzeniu – mięsa, ciasta, czekoladowe zajączki, króliczki i baranki kuszą ze wszystkich stron. Jeśli nie chcemy podzielić losu smoka wawelskiego trzeba zachować umiar, ale jak to zrobić…J?
Jeśli chcemy pofolgować sobie kulinarnie w Wielkanoc to nie zapomnijmy o błonniku, który pomoże przetrawić zjedzone pyszności. Dziennie zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi wynosi od 25 do 40 gram. Pamiętajmy o tym, aby na wielkanocnym stole nie zabrakło warzyw (najlepiej wybierać te, które są koloru zielonego) i suszonych owoców – moreli, śliwek czy żurawiny. Szczególnie polecamy żurawinę HELIO Natura, która ma 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej błonnika niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny.
Oprócz błonnika ważna jest „technika” jedzenia – czyli sposób w jaki jemy. Mimo mnogości apetycznych dań spróbujmy jeść jak najwolniej:
wolne jedzenie sprzyja szybszemu osiągnięciu poczucia sytości jedząc powoli automatycznie gryziemy dokładniej – w ten sposób sprawiamy, że procesy trawienne zachodzą szybciej (mniejsze kawałki zalegają w żołądku krócej; a tzw. sok żołądkowy ma ułatwione zadanie) mamy czas aby rozpoznać i docenić wszystkie smaki znajdujące się w potrawie
W trakcie Świąt raczej nie będzie się Wam chciało gotować – ale jeśli będzie potrzeba to sałatka na poprawienie trawienia poprawi Wam samopoczucie – jest to prawdziwa bomba błonnikowa (składniki dla maksymalnie 3 osób).
różyczki brokułów (400g) pestki słonecznika (50g) żurawina HELIO Natura (40g) 10 śliwek suszonych HELIO Natura oliwa z oliwek (3,4 łyżki) przyprawy wg. własnych preferencji
Przygotowanie:
Brokuły ugotować (najlepiej na parze). Pestki słonecznika podprażyć na niewielkiej ilości oliwy. Brokuły i słonecznik przełożyć do większego naczynia, dodać żurawinę i śliwki, dodać pozostałą cześć oliwy. Doprawić wg. własnych
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią dziś cenny dodatek nie tylko do sushi, ale też ważny składnik naszego codziennego menu- musli, sałatek, ryżu, deserów, pieczywa i innych wypieków. Sezam biały łuskany, a teraz także Sezam czarny w gamie bakalii HELIO, ze względu na swoje dobroczynne właściwości powinien być na stałe obecny w każdej zdrowej diecie! Sezam to małe nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku, które kryją w sobie […]
Urodziny dziecka to taka okazja, kiedy możemy udowodnić, że da się upiec ciasto, które będzie pożywne i zdrowe, będzie miało minimalną zawartość cukru i na pewno nie będzie zawierało szkodliwych substancji. Przedstawiamy przepis na tort cukiniowo-migdałowy Tort cukiniowo – migdałowy Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy […]
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]