Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm.
1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się w szkole niezdrowymi chipsami. Zamiast tego, warto im dać coś równie smacznego, ale obfitego w witaminy oraz potas. Mogą to być np. chipsy bananowe, skórki pomarańczy czy morele suszone. Zawarte w nich witaminy uodparniają organizm, co ważne jest zwłaszcza w okresach, gdy częściej atakują różne bakterie i wirusy. Z kolei potas działa korzystnie na pracę mózgu, ponieważ wspomaga jego dotlenianie.
2. Musli na śniadanie – nauka wymaga dużych pokładów energii. Dobrze nabyć ją już z samego rana, dlatego proponujemy skomponowanie energetycznego musli. Na talerz wystarczy wrzucić garstkę orzechów, garstkę migdałów, garstkę nasion słonecznika i garstkę płatków owsianych lub otrębów, a następnie wymieszać i zalać mlekiem albo jogurtem. Polecamy również dodanie rodzynek lub owoców suszonych. Taki posiłek, oprócz energii, dostarcza wielu substancji potrzebnych uczniom do nauki. Orzechy i nasiona słonecznika zawierają dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz magnezu – substancji wpływających korzystnie na układ nerwowy człowieka. Ich niedobór powoduje problemy z koncentracją oraz zapamiętywaniem. Warto uzupełnić je, jedząc zdrowe musli. Posiłek można sobie urozmaicać, wykorzystując zamiennie orzechy włoskie, piniowe i brazylijskie, a także wymieniając suszone owoce lub inne składniki.
3. Mieszanka studencka na każdą okazję – przekąska, którą zajadało się już kilka pokoleń. Sama nazwa podpowiada, że jest to przysmak polecany osobom intensywnie przyswajającym wiedzę. Mieszankę studencką przyjemnie przegryza się między lekcjami w szkole lub podczas odrabiania zadań domowych. Dostarcza wszystkich substancji niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego i pracy mózgu.
4. Pestki dyni jako sposób na pamięć – polecamy każdą przekąskę zawierającą pestki dyni. Można dodawać je do kanapek, zup czy ulubionych deserów. Są źródłem cynku, a ten jest istotnym czynnikiem w procesie zapamiętywania. Wpływa na szybkość neurotransmisji w mózgu. Na dodatek cynk zwiększa produkcję przeciwciał w organiźmie, a przez to uodparnia go.
Zachęcamy wszystkich uczniów do próbowania przekąsek z wyżej wymienionymi składnikami. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ wybór jest olbrzymi.
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]
Nowy Rok to dobry moment na zmianę nawyków odżywiania na zdrowsze. Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na błonnik. Polacy wciąż mają ogromny problem z odpowiednim poziomem błonnika w swojej diecie. A wcale nie jest o niego tak trudno. Wszystko kwestia świadomości […]
Wielkanoc nie ma co ukrywać sprzyja przejedzeniu – mięsa, ciasta, czekoladowe zajączki, króliczki i baranki kuszą ze wszystkich stron. Jeśli nie chcemy podzielić losu smoka wawelskiego trzeba zachować umiar, ale jak to zrobić…J? Jeśli chcemy pofolgować sobie kulinarnie w Wielkanoc to nie zapomnijmy o błonniku, który pomoże przetrawić zjedzone pyszności. Dziennie zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi wynosi od 25 do 40 gram. Pamiętajmy o tym, aby na wielkanocnym stole nie zabrakło warzyw (najlepiej wybierać […]