Przekąski na nowy rok szkolny

Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm.

1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się w szkole niezdrowymi chipsami. Zamiast tego, warto im dać coś równie smacznego, ale obfitego w witaminy oraz potas. Mogą to być np. chipsy bananowe, skórki pomarańczy czy morele suszone. Zawarte w nich witaminy uodparniają organizm, co ważne jest zwłaszcza w okresach, gdy częściej atakują różne bakterie i wirusy. Z kolei potas działa korzystnie na pracę mózgu, ponieważ wspomaga jego dotlenianie.

2. Musli na śniadanie – nauka wymaga dużych pokładów energii. Dobrze nabyć ją już z samego rana, dlatego proponujemy skomponowanie energetycznego musli. Na talerz wystarczy wrzucić garstkę orzechów, garstkę migdałów, garstkę nasion słonecznika i garstkę płatków owsianych lub otrębów, a następnie wymieszać i zalać mlekiem albo jogurtem. Polecamy również dodanie rodzynek lub owoców suszonych. Taki posiłek, oprócz energii, dostarcza wielu substancji potrzebnych uczniom do nauki. Orzechy i nasiona słonecznika zawierają dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz magnezu – substancji wpływających korzystnie na układ nerwowy człowieka. Ich niedobór powoduje problemy z koncentracją oraz zapamiętywaniem. Warto uzupełnić je, jedząc zdrowe musli. Posiłek można sobie urozmaicać, wykorzystując zamiennie orzechy włoskie, piniowe i brazylijskie, a także wymieniając suszone owoce lub inne składniki.

3. Mieszanka studencka na każdą okazję – przekąska, którą zajadało się już kilka pokoleń. Sama nazwa podpowiada, że jest to przysmak polecany osobom intensywnie przyswajającym wiedzę. Mieszankę studencką przyjemnie przegryza się między lekcjami w szkole lub podczas odrabiania zadań domowych. Dostarcza wszystkich substancji niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego i pracy mózgu.

4. Pestki dyni jako sposób na pamięć – polecamy każdą przekąskę zawierającą pestki dyni. Można dodawać je do kanapek, zup czy ulubionych deserów. Są źródłem cynku, a ten jest istotnym czynnikiem w procesie zapamiętywania. Wpływa na szybkość neurotransmisji w mózgu. Na dodatek cynk zwiększa produkcję przeciwciał w organiźmie, a przez to uodparnia go.

Zachęcamy wszystkich uczniów do próbowania przekąsek z wyżej wymienionymi składnikami. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ wybór jest olbrzymi.

Udostępnij artykuł