Przełom starego i nowego roku, to czas wielkich postanowień. Niektóre z nich dotyczą oczywiście dbania o siebie. Myślimy: „zacznę się w końcu zdrowo odżywiać i na pewno schudnę”.
Kryzys najczęściej pojawia się już po 2 tygodniach – jak sobie z nim poradzić?
Przede wszystkim nastawmy się na stopniową zmianę nawyków żywieniowych. Jeżeli narzucimy sobie od razu wysoką poprzeczkę „idealnego odżywiania”, to może okazać się, że przerośnie nas ilość zmian, jakie trzeba wprowadzić, a stąd już niedaleko do zniechęcenia się. Bądźmy dla siebie wyrozumiali; jeżeli stosowaliśmy jakiś sposób odżywiania przez całe życie, to nie da się go zmienić jak za dotknięciem różdżki.
Można wybrać się do dietetyka, który wskaże nam, co tak naprawdę trzeba zmienić. Być może okaże się, że wcale nie odżywiamy się źle i potrzebujemy tylko małych modyfikacji, aby osiągnąć duży sukces. Zalecenia wdrażajmy stopniowo. Gdy poczujemy, że opanowaliśmy jakąś zasadę zdrowego żywienia i stała się ona naszym naturalnym sposobem jedzenia, przystąpmy do pracy nad kolejną zmianą. Działając w ten sposób zabezpieczymy się przed swoistym szokiem dla organizmu.
Po drugie, słuchajmy swojego ciała. Obserwujmy swoje samopoczucie po zjedzeniu danych pokarmów. Jeżeli nie jesteśmy w stanie zjeść śniadania, złożonego np. z kanapek, bo bardziej dodaje nam energii rano np. posiłek słodki, to sięgnijmy po jogurt z płatkami i owocami. Będzie równie odżywczy, a da nam więcej satysfakcji i uchroni przed uczuciem wyrzeczenia i przymusu zdrowego odżywiania.
Pamiętajmy, że jedzenie powinno być przyjemnością. Jeżeli z naszej diety zrobimy przyjemny rytuał, to jej stosowanie nie będzie problemem. Dobry dietetyk z łatwością dostosuje zasady racjonalnego żywienia do naszych upodobań, stylu życia, czy preferencji smakowych.
Ważne jest, aby wyznaczyć sobie jakiś system motywacyjny. Musi być on dostosowany do nas samych, bardzo indywidualnie. Na przykład „jeżeli uda mi się przez trzy miesiące realizować postanowienia, to będę mogła wiosną kupić sukienkę o rozmiar mniejszą niż dotychczas”. Pamiętajmy o tych małych nagrodach, siadając do posiłku.
Poza tym, należy sobie uświadomić, że małe grzeszki żywieniowe są dopuszczalne. Każda, nawet najbardziej restrykcyjnie przestrzegająca zdrowej diety osoba, czasem sięgnie po czekoladę. Nie ma w tym nic złego, jeżeli zdarza się to od czasu do czasu. Nie ma sensu odmawiać sobie wówczas kawałka ciasta, czy cukierka bo to może sprawić, że poczujemy się ograniczeni i będziemy mieć poczucie straty. Cały sekret w utrzymywaniu zdrowego sposobu odżywiania polega na tym, aby umieć wyważyć kiedy ta granica, w której przesadzamy z ilością niezdrowych przekąsek jest już przekroczona.
I na koniec – uwierzmy w siebie i swoje możliwości. Bo tylko w ten sposób osiągniemy sukces!
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]
Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? […]