Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej. Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe. Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy każdy z niezbędnych makroskładników. Podstawą takiego modelu odżywiania powinny być sezonowe warzywa – pełne witamin i składników mineralnych, będące źródłem węglowodanów dodających energii i przeciwutleniaczy hamujących rozwój chorób cywilizacyjnych, a także starzenie się komórek [1] [2]. Idealnym dodatkiem do przykładowej sałatki ze świeżych warzyw mogą być suszone morele Helio So Soft Natura. Dopełnią one danie słodkawym akcentem, ale także uzupełnią posiłek o błonnik pokarmowy wspierający pracę układu pokarmowego. Dodatkowo, suszone morele to cenne źródło m.in. wapnia, żelaza, witaminy A, C, E – składników odpowiedzialnych za piękną skórę, prawidłowe działanie układu nerwowego, kostnego i krwionośnego.
Przy komponowaniu lekkich dań zadbaj o obecność białka w postaci chudego mięsa, nasion roślin strączkowych lub nabiału. Składnik ten odpowiada za wiele istotnych procesów w naszym organizmie m.in za efektywną regenerację, a także wpływ na wysoką sytość Twojego posiłku [1]. Do letnich dań idealnie sprawdzi się kurczak w przyprawach, ser np. mozzarella lub jajka. Białko znajdziesz także w orzechach ziemnych Helio i migdałach łuskanych Helio, które stanowią dodatkowo źródło magnezu, wpływającego korzystnie na zmniejszenie zmęczenia oraz poprawę nastroju [1].
Tłuszcz jest równie ważnym elementem zdrowego posiłku, ponieważ odpowiada za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego [1]. Postaw na tłuszcze roślinne, bogate w korzystne, nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziesz w oliwie z oliwek, oleju lnianym i rzepakowym, ale również w orzechach i pestkach. Orzechy nerkowca Helio oraz pestki dyni Helio dostarczą dodatkowo Twojemu organizmowi potas, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi, oraz fosfor wpływający pozytywnie na tempo przemiany materii i utrzymanie odpowiedniego metabolizmu energetycznego.
Pełnowartościowe, lekkie posiłki oparte na warzywach, owocach, a także orzechach, pestkach i suszonych owocach marki Helio wpłyną pozytywnie na Twoje samopoczucie i zdrowie. Zadbaj o odżywczą dietę, szczególnie w sezonie wiosenno – letnim. Twój organizm podziękuje Ci za to i odwdzięczy się sylwetką, gotową na podbój nadmorskich kurortów 🙂
Przepis: Sałatka szparagowa z serem halloumi, truskawkami, orzechami nerkowca Helio i pestkami dyni Helio
Potrzebujesz:
– pęczek szparagów – garść truskawek – rukolę – 100 g sera Halloumi – orzechy nerkowca Helio – pestki dyni Helio – łyżeczka miodu – 2 łyżeczki octu balsamicznego – oliwa z oliwek – pietruszka do ozdobienia sałatki
Przygotowanie: Szparagi umyj i pokrój na mniejsze części. Podsmażaj na patelni skropionej oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do miękkości. Ser halloumi usmaż z dwóch stron na patelni grillowej bez tłuszczu, a następnie pokrój w cieńsze plastry lub kostkę. Truskawki umyj, wyciągnij szypułki oraz pokrój na ćwiartki. Rukolę wyłóż na talerz, dodaj szparagi i truskawki. Orzechy nerkowca Helio i pestki dyni Helio podprażaj na suchej patelni. W tym czasie z miodu, octu balsamicznego i oliwy przygotuj sos. Na warzywa i truskawki wyłóż pokrojony ser halloumi, polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp prażonymi orzechami i pestkami. Ozdabiaj natką pietruszki. Podaj z grzankami przygotowanymi z razowego pieczywa. Smacznego!
Źródła:
1. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.
2.Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów. Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński. Postępy Fitoterapii, 2015.
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zaczynamy coraz częściej zerkać na półkę z różnego rodzaju łakociami. Wtedy cierpimy i staramy się nie ulec pokusie pustych kalorii. Czy jest jakaś alternatywa dla kuszących na każdym kroku słodkości? Pamiętaj dietetyku młody, nie… Znakomitym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które zawierają dużą dawkę węglowodanów, ale nie są aż tak obfite w tłuszcze. Pamiętaj, że to właśnie tego typu połączenie tuczy najbardziej. Suszone morele, figi […]
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]