Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej. Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe. Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy każdy z niezbędnych makroskładników. Podstawą takiego modelu odżywiania powinny być sezonowe warzywa – pełne witamin i składników mineralnych, będące źródłem węglowodanów dodających energii i przeciwutleniaczy hamujących rozwój chorób cywilizacyjnych, a także starzenie się komórek [1] [2]. Idealnym dodatkiem do przykładowej sałatki ze świeżych warzyw mogą być suszone morele Helio So Soft Natura. Dopełnią one danie słodkawym akcentem, ale także uzupełnią posiłek o błonnik pokarmowy wspierający pracę układu pokarmowego. Dodatkowo, suszone morele to cenne źródło m.in. wapnia, żelaza, witaminy A, C, E – składników odpowiedzialnych za piękną skórę, prawidłowe działanie układu nerwowego, kostnego i krwionośnego.
Przy komponowaniu lekkich dań zadbaj o obecność białka w postaci chudego mięsa, nasion roślin strączkowych lub nabiału. Składnik ten odpowiada za wiele istotnych procesów w naszym organizmie m.in za efektywną regenerację, a także wpływ na wysoką sytość Twojego posiłku [1]. Do letnich dań idealnie sprawdzi się kurczak w przyprawach, ser np. mozzarella lub jajka. Białko znajdziesz także w orzechach ziemnych Helio i migdałach łuskanych Helio, które stanowią dodatkowo źródło magnezu, wpływającego korzystnie na zmniejszenie zmęczenia oraz poprawę nastroju [1].
Tłuszcz jest równie ważnym elementem zdrowego posiłku, ponieważ odpowiada za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego [1]. Postaw na tłuszcze roślinne, bogate w korzystne, nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziesz w oliwie z oliwek, oleju lnianym i rzepakowym, ale również w orzechach i pestkach. Orzechy nerkowca Helio oraz pestki dyni Helio dostarczą dodatkowo Twojemu organizmowi potas, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi, oraz fosfor wpływający pozytywnie na tempo przemiany materii i utrzymanie odpowiedniego metabolizmu energetycznego.
Pełnowartościowe, lekkie posiłki oparte na warzywach, owocach, a także orzechach, pestkach i suszonych owocach marki Helio wpłyną pozytywnie na Twoje samopoczucie i zdrowie. Zadbaj o odżywczą dietę, szczególnie w sezonie wiosenno – letnim. Twój organizm podziękuje Ci za to i odwdzięczy się sylwetką, gotową na podbój nadmorskich kurortów 🙂
Przepis: Sałatka szparagowa z serem halloumi, truskawkami, orzechami nerkowca Helio i pestkami dyni Helio
Potrzebujesz:
– pęczek szparagów – garść truskawek – rukolę – 100 g sera Halloumi – orzechy nerkowca Helio – pestki dyni Helio – łyżeczka miodu – 2 łyżeczki octu balsamicznego – oliwa z oliwek – pietruszka do ozdobienia sałatki
Przygotowanie: Szparagi umyj i pokrój na mniejsze części. Podsmażaj na patelni skropionej oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do miękkości. Ser halloumi usmaż z dwóch stron na patelni grillowej bez tłuszczu, a następnie pokrój w cieńsze plastry lub kostkę. Truskawki umyj, wyciągnij szypułki oraz pokrój na ćwiartki. Rukolę wyłóż na talerz, dodaj szparagi i truskawki. Orzechy nerkowca Helio i pestki dyni Helio podprażaj na suchej patelni. W tym czasie z miodu, octu balsamicznego i oliwy przygotuj sos. Na warzywa i truskawki wyłóż pokrojony ser halloumi, polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp prażonymi orzechami i pestkami. Ozdabiaj natką pietruszki. Podaj z grzankami przygotowanymi z razowego pieczywa. Smacznego!
Źródła:
1. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.
2.Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów. Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński. Postępy Fitoterapii, 2015.
Biały cukier nie ma dobrej reputacji i ta zła reputacja ma swoje uzasadnienie. Cukier rafinowany przechodzi do krwiobiegu gwałtownie i w dużych ilościach – co skutkuje zakwaszeniem organizmu i utratą cennego wapnia. Wszyscy znamy skutki nadużywania rafinowanego cukru – otyłość, nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca, próchnica… Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego sięgnijmy np. po morele suszone HELIO Natura, które dzięki specjalnemu procesowi suszenia są słodsze od innych moreli suszonych dostępnych […]
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]